Hongkongs chefsminister Carrie Lam vid en presskonferens tidigare i veckan. Foto: Vincent Yu/AP/TT

Experten: ”Jobbig situation för Carrie Lam”

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna fortsätter i Hongkong och under söndagen tog sig tiotusentals åter ut på gatorna för att demonstrera mot det impopulära lagförslaget om utlämning till Fastlandskina.

Oscar Almén, Kinaforskare vid Uppsala Universitet, menar att situationen är svårbedömd för chefsminister Lam.

– Det blir en prestigeförlust för regeringen i Peking om hon skulle tvingas bort då de uppenbart har gett henne stödet.

Protester mot lagförslaget, som innebär att brottsmisstänkta Hongkong-bor kan utlämnas till Fastlandskina, har samlat över en halv miljon demonstranter. För regeringen i Hongkong är det en problematisk konflikt.

– Peking är inte betjänt av någon som går för hårt åt befolkningen i Hongkong, utan det eftersträvas en ledare som har goda relationer till både Peking och det egna folket.

Protesterna i Hongkong

Varför tycker Carrie Lam att det är en bra idé att driva igenom förslaget?

– Hon är en nära allierad till Peking, hon vill hålla sig på god fot med dem men hon tycks ha en auktoritär attityd till sitt styrande. Samtidigt har hon nu tvingats backa och visa en ödmjuk bild av sig själv. Hade de dragit tillbaka förslaget helt hade det varit ett tydligt erkännande av en politisk förlust för henne.

”Partiet står över domstolarna”

En annan anledning till ilskan och oron bland befolkningen menar Oscar Almén är den uppfattade godtyckligheten och bristen på ett säkert rättssamhälle.

– Problemet är att kommunistpartiet står över alla domstolar, trots att de samtidigt hävdar att de har ett fungerande rättssystem. Så fort det kommer en fråga av dignitet som blir viktig politiskt gäller inte rättssystemet.

Hongkong beroende av god relation till Peking

1997 vann Hongkong sin frihet från Storbritannien och då fanns det förhoppningar om att Kina eventuellt skulle gå mot att bli ett öppnare samhälle. I efterhand har det visat sig inte bli så. Principen om”ett land, två system” skulle ge staden kontroll över sin egen ekonomiska politik och lagar.

– Nu verkar Hongkong tvingas gå mot ett mer auktoritärt Kina.

Enligt Oscar Almén kan kommande veckor bli avgörande för lagförslagets framtid.

– De stora breda lagren protesterar just mot lagen. Bland annat företagare som oroar sig över att Hongkong ska tappa sin roll som finansiellt centrum i regionen. Man ska inte se detta som att alla har något emot Peking eller för politiska reformer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet