Under söndagen gav sig tusentals Hongkong-bor ut på gatorna och samlades i Victoria Park, klädda i svart och bärandes vita blommor. Innan marschen påbörjades hölls en tyst minut för demonstrant som föll ner från en byggnadsställning under lördagen och avled av sina skador. Demonstrationståget började röra sig från parken mot regeringskvarteret vid 08.30-tiden (svensk tid).
Oro för inskränkta friheter
Avgångskrav riktas mot Carrie Lam, Hongkongs chefsminister. Om lagen antas skulle den möjliggöra utlämningar från Hongkong till Fastlandskina. Hongkong styrs utifrån principen om ”ett land, två system”. Den medför utökat självstyre med bland annat större press – och yttrandefrihet. Lagförslaget ses av demonstranter som ett hot mot denna princip och det finns en utbredd oro att förslaget kommer inskränka medborgerliga friheter om det går igenom.
– Våra krav är enkla. Carrie Lam måste avgå, lagen måste dras tillbaka och polisen ska be om ursäkt för sina våldsamma metoder mot sitt egna folk. Vi kommer fortsätta, säger bankanställde John Chow enligt AP.
En anonym talesperson inom proteströrelsen i Hongkong skrev till SVT under gårdagen.
– Jag accepterar inte Lams förslag om att fördröja lagen. Det har hänt tidigare att regeringen har skjutit upp impopulära lagförslag, och godkänt det senare när folket inte har lika stort missnöje. Regeringen är inte att lita på. Jag fördömer starkt fördröjningen och kommer fortsätta protestera.
Aktivister uppmanar till strejk
Bonny Leung och andra ledare i Civil Human Rights Front, deklarerade att fackföreningar och lärare skulle strejka på måndag samtidigt som hon uppmanade allmänheten att fortsätta protesterna, rapporterar AP.
Igår meddelade Carrie Lam att förslaget skjuts upp på obestämd tid, men ger inga löften om att det permanent dras tillbaka. Hon får även stöd från kinesiska regeringen i Peking, vilket hon påpekade vid en presskonferens under lördagen.
Jimmy Sham från protestgruppen Civil Human Rights Front liknar det nu pausade lagförslaget vid ett knivhugg mot folket.,
– Den nådde nästan vårt hjärta. Nu säger regeringen att den inte kommer att tryckas in mer, men vägrar samtidigt att dra ut den, säger han enligt TT.
Protester i Hongkong
De senaste åren har kraven på ökad demokrati i Hongkong vuxit sig starkare och flera stora demonstrationer har hållits, bland annat under den så kallade paraplyrevolutionen 2014, då demokratiaktivister krävde fria val och allmänna val 2017, något som inte infriades.
I juni 2019 slog polisen till med våld mot demonstranter som protesterade mot ett lagförslag som ska ge Kina rätt att begära att få misstänkta brottslingar utlämnade, något som enligt demonstranterna riskerar att drabba regimkritiker.
Källa: Nationalencyklopedin