• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dagens demonstration tros ha lockat över en halv miljon människor. Foto: Kin Cheung/TT

Demonstranter och poliser drabbade samman i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Drabbningar har uppstått mellan hundratals demonstranter och poliser utanför parlamentet i Hongkong, rapporterar AFP och Reuters.

När en dag av fredliga demonstrationer – med uppgifter om över en miljon deltagare – övergick till natt tog polis till batonger och pepparsprej för att skingra demonstranter utanför parlamentsbyggnaden.

Demonstranter har i sin tur kastat flaskor. Hundratals demonstranter och ungefär lika många poliser var inblandade, skriver Reuters.

Demonstrationens tillstånd gick ut vid midnatt, varpå polisen började ingripa.

Anledningen till protesterna är ett lagförslag som ska göra det lättare för Hongkong att utlämna brottsmisstänkta personer till Kinas fastland. Motståndare säger att lagen kommer medföra en ökad risk för aktivister, journalister och företagare att utlämnas.

Hongkong, en speciell administrativ region i södra Kina med egna lagar, har i dag inga formella utlämningsavtal med Taiwan, Macau eller Kinas fastland.

Förslaget är därför en lag som ska göra det möjligt för styret i Hongkong att själva avgöra huruvida de vill utlämna en brottsmisstänkt person eller inte.

Förslaget har fått massiv kritik

Utöver dagens massiva demonstration, har lagförslaget även lett till ett slagsmål i Hongkongs parlament förra månaden.

Kritiker menar att lagen skulle medföra en ökad risk för exempelvis aktivister, journalister och företagare att utlämnas till den kinesiska regeringen.

Enligt regeringen i Hongkong har frågan om den nya lagen blivit brådskande på grund av ett uppmärksammat mord på en ung kvinna från Hongkong som var på semester i Taiwan med sin pojkvän förra året. Pojkvännen, som också är från Hongkong, är misstänkt för mordet men kan inte utlämnas till Taiwan på grund av dagens lagstiftning som inte tillåter det.

Människor marscherar genom Hongkongs gator. Foto: Kin Cheung/TT

Regeringen har försökt lugna

Förra månaden skrev en representant från Hongkongs regering ett uttalande där man intygade att Hongkong inte kommer att utlämna någon till ett land som inte möter Hongkongs juridiska krav på en rättvis rättsprocess.

Bland kritikerna av lagförslaget finns människorättsorganisationer, den amerikanska handelskammaren, Hongkongs journalistförening och Hongkongs advokatsamfund. Likaså har utrikesministrarna i USA, Tyskland och Storbritannien uttryckt sin oro över vad den nya lagen skulle innebära, skriver Reuters.

Hongkongs regeringschef: ”Detta är helt ogrundat”

I ett uttalande tidigare i veckan förnekade Hongkongs regeringschef, Carrie Lam, att den nya lagen kommer innebära att vem som helst skulle kunna gripas.

– Det har funnits en oro för, eller till och med anklagelser om, att vi bara kommer att följa instruktioner från den centrala regeringen och utlämna vilken person som helst som är på flykt till dem. Men detta är helt ogrundat och avviker från bestämmelser i lagen, sa Lam då.

Fakta: Hongkong

Hongkong är en speciell administrativ region i Kina med mer än 7 miljoner invånare, och ett av världens finansiella centrum.

Under 1970- och 1980-talet förändrades Hongkongs utseende, då många av stadens nu karakteristiska skyskrapor uppfördes.

Den forna brittiska kolonin överlämnades till Kina 1997, enligt en uppgörelse om ”ett land – två system” som innebär att Hongkong är delvis självstyrt med press- och yttrandefrihet, men att Peking ansvarar för stadens försvar och utrikespolitik.

Det innebär att bland annat svenskar inte behöver ha visum för att besöka Hongkong i färre än 90 dagar, till skillnad från Fastlandskina. Hongkong har också sin egen valuta, Hongkongdollar.

Källor: TT (NE, The Guardian)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.