I Sverige rekommenderar nu Barnläkarföreningen att barn under två år inte ska ha någon skärmtid alls. I Kina förs samma debatt och man har i flera steg försökt minska spelberoendet bland unga. 2021 infördes regler där minderåriga bara får spela internetdataspel tre timmar i veckan.
– Det ledde till att många spelade mindre, men det som hänt är att många har skiftat skärmtiden till Douyin, kinesiska Tiktok, och andra plattformar, säger Lisa Zhang, analytiker på Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet.
Den 1 januari 2024 införs nya riktlinjer kring all slags skärmtid. Mobila enheter och appar kommer behöva erbjuda ett ”ungdomsläge” med tidsbegränsningar och anpassat innehåll. Enligt förslaget som presenterades i oktober skulle barn under åtta år få 40 minuters skärmtid per dag. Tiden skulle sedan öka till en timme för de mellan åtta och 16, och två timmar för de mellan 16 och 18.
Ökade investeringar utomlands
När de tidigare regleringarna infördes meddelande kinesiska Tencent att man skulle investera mer utomlands, och Kinesiska spelutgivare som Netease har investerat i svenska spelutvecklaren Liquid Swords. Nu skulle liknande investeringar kunna öka.
– Kinesiska bolag söker sig utomlands. Och just nu har vi en ganska stor debatt globalt om det skulle kunna innebära en säkerhetsrisk, säger Lisa Zhang.
Hur skiljer sig begränsningen av skärmtiden i Kina från andra länders regleringar? Hör Lisa Zhang förklara i videon.
Så ser de nya riktlinjerna ut
Regleringen införs den 1 januari 2024. Mobila enheter, appar och appbutiker ska erbjuda ett ”ungdsomsläge” med anpassat innehåll och tidsbegränsningar.
I ungdomsläget har föräldrar större möjligheter att bevaka barnens användning.
Innehållet i läget ska vara anpassat efter fem olika ålderskategorier. När tidsbegränsningen har uppnåtts stängs appar av, med undantag för de med ”utbildningssyfte”.
Köp av olika tjänster i spel ska begränsas, och insamlingar och omröstningar ska inte vara möjliga.