Bilden visar två sektioner. Till vänster skakar Vladimir Putin och Donald Trump hand under ett möte, med flaggor från USA och Ryssland i bakgrunden. Till höger visas en person i en videokonferens, med en bokhylla fylld med böcker bakom sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mycket brus utan klara signaler” – så lång tid tror Fredrik Löjdquist en riktig förändring kommer ta. Foto: Reuters, SVT

Experten: Oklart hur Trump kommer förhålla sig till Ukraina

Publicerad

Trots Donald Trumps uttalanden om att han ska få ett slut på kriget i Ukraina, är det fortsatt oklart hur det amerikanska stödet kommer påverkas.
– Ärligt talat tror jag inte att den inkommande Trumpadministrationen själva vet, säger Fredrik Löjdquist, chef för Centrum för Östeuropastudier.

Donald Trump har tidigare sagt att han kan lösa kriget i Ukraina på 24 timmar. Nu talar hans medarbetare om 100 dagar – eller mer.

– Ju mer man sätter sig in i materian, desto svårare är det att se att det skulle finnas någon snabb lösning för att stoppa den ryska aggressionen, säger Fredrik Löjdquist.

Kriget i Ukraina

Ukraina är fortsatt i stort behov av militärt stöd. Det handlar bland annat om avancerat luftvärn för att försvara sig mot ryska robotattacker och för att kunna slå strategiskt mot ryska mål.

”Kastar spagetti på väggen”

Samtidigt som vissa har lyft minskat stöd till Ukraina som ett möjligt orosmoln, har andra sett en möjlighet till någon form av fredsförhandling. Trump har exempelvis sagt att han är villig att tala med Rysslands president Vladimir Putin.

– Frågan är vilka det är som ska förhandla och om vad man ska förhandla. Det finns ingenting som tyder på att de ryska krigsmålen om att ha fullständig kontroll över Ukraina har förändrats.

Löjdquist tror att ett toppmöte med Putin kan stå på agendan för Trump, men att det i övrigt inte kommer komma något omedelbart beslut om Ukraina.

– Generellt sett har Trump skickat ut signaler i alla möjliga frågor åt alla möjliga håll innan han tillträdde. Man brukar säga att han kastar spagetti på väggen för att se vad som fastnar.

USA står för största stödet

I förhållande till BNP toppar europeiska länder listan över de största bidragsgivarna till Ukraina. I faktiska siffror är USA det land som bidragit med mest, både när det gäller finansiellt, humanitärt och militärt stöd.

Men det finns även en frustration mot Bidenadministrationen, som först i november gav grönt ljus för Ukraina att använda amerikanska långdistansvapen mot mål i Ryssland.

– Vissa saker har man anklagats för att ge för sent och för lite av. Det gäller inte minst långräckviddiga precisionsvapen.

Trots att det från republikansk håll talats om att stödet till Ukraina kostar för mycket, säger Fredrik Löjdquist att det är oklart hur det amerikanska bidraget kommer påverkas.

– Ärligt talat tror jag inte att den inkommande Trumpadministrationen själva vet. Jag tror att USA kommer treva sig fram genom olika ansatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet