Ryssarna tog 4 168 kvadratkilometer i Ukraina 2024, ett område som till ytan motsvarar Bodens kommun. Flera orter har fallit i deras händer, bland annat de viktiga samhällena Avdijivka och Vuhledar.
Men inga större städer togs av ryssarna vars erövringar mest bestod av öppna fält och mindre orter. Långt ifrån alla platser de tagit sikte på har fallit.
Ukraina kontrollerar ännu det hotade Pokrovsk samt håller stånd i Tjasiv Jar och Toretsk, två städer i Donetskregionen som utsatts för intensiva anfall. Vid Vovtjansk, centrum för det ryska anfallet mot Charkivregionen i maj, stoppades ryssarna av ukrainarna som några månader senare överraskande gick in i ryska Kurskregionen.
Av de fyra olagligt annekterade regionerna i Ukraina kontrollerar Ryssland endast Luhansk. Om den ryska erövringstakten håller i sig skulle det ta dem ytterligare två år att ta hela Donetskregionen, enligt tankesmedjan ISW.
Massiva förluster
Majoriteten av de ryska erövringarna skedde under hösten, men till ett högt pris. Ukraina har hävdat att Ryssland förlorade 427 000 soldater 2024 – mer än hälften av de totala ryska förlusterna sedan invasionen 2022, enligt dem.
Siffran bör betraktas med stor försiktighet, men att hösten varit extremt blodig jämfört med tidigare år har fått stöd av oberoende ryska aktörer.
Och inte bara ryssar faller. Tusentals nordkoreaner ska ha skadats och dödats i Kursk, enligt Ukraina. Ukrainarna har sagt att 43 000 av deras egna soldater dödats och att 370 000 skadats.
Nordkoreas direkta inblandning ska ha varit en av anledningarna till att USA, Storbritannien och Frankrike i höstas till slut gav grönt ljus för användningen av långdistansrobotar mot mål i Ryssland.
Parallellt har ryska projektiler dagligen regnat över Ukraina. Tiotusentals civila har skadats och dödats och miljoner har drabbats av attackerna mot landets energiinfrastruktur.
Samtal om fred
Vid sidan av striderna har rörelser skett på den diplomatiska arenan. Fler pratar om fred, inte minst på grund av Donald Trumps valseger i USA. Diskussioner pågår om hur en lösning skulle kunna se ut för att garantera Ukrainas säkerhet i framtiden.
Ukrainarna har mildrat sina krav, men det har inte Ryssland. Vladimir Putin har länge hävdat att han är redo för samtal, samtidigt som Kreml och han själv sagt att Ryssland inte tänker kompromissa.