En person i svart tröja står framför en mörk bakgrund med oskarpa linjer. Till höger syns en soldat i militaryuniform som är i färd med att avfyra en stor artillerikanon i en skogsbevuxen miljö med rök och damm som sprids i luften.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kräver Ukraina och Ryssland för att komma till förhandlingsbordet. Foto: Filip Brusman & ukrainska försvaret

Kriget i veckan: Ryssland vill inte kompromissa om Ukraina

Publicerad

Ryssland vill fortfarande ha fyra av Ukrainas regioner och kräver att landet överger allt hopp om Natomedlemskap. Den som tror på en kompromiss har ”kort minne” eller saknar kunskap, lät det från ryssarna i veckan. Uttalandet kommer i ljuset av alltmer intensiva samtal mellan Ukraina och väst om hur fred kan uppnås.

USA:s Donald Trump har sagt att han ska avsluta kriget på 24 timmar och om bara en månad tillträder han som president. Trumps valseger har mötts av både oro och optimism från Ukraina och dess partners.

Trump har gjort klart att han vill använda det amerikanska militära stödet som ett medel för att tvinga ukrainarna till förhandlingsbordet. President Volodymyr Zelenskyj, som träffade Trump i Paris i helgen, har dock beskrivit Trump i positiva ordalag som stark och målmedveten.

Kriget i Ukraina

Källor uppger för Reuters att Zelenskyj ser Trump som den ende Vladimir Putin är rädd för, vid sidan av Kina, och en kraft som skulle kunna garantera att en framtida fred inte bryts. Detta är centralt för ukrainarna – som vill vara säkra på att Ryssland inte attackerar igen efter att ett avtal slutits.

Ukrainska positionen mildare

Den ukrainska regeringen har länge sagt att inga samtal med Ryssland är aktuella så länge ryska soldater befinner sig i Ukraina. Men det har förändrats.

Zelenskyj har öppnat för en vapenvila utan att Ukraina kontrollerar hela sitt territorium. I utbyte vill han att hela Ukraina, inklusive de ockuperade områdena, bjuds in till Nato men att artikel 5-paraplyet endast täcker de territorier ukrainarna i dagsläget kontrollerar. Övriga områden skulle kunna återtas med diplomatiska medel i framtiden.

Parallellt pågår samtal i Europa, drivna av Frankrike, om möjligheten att stationera fredsbevarande soldater i Ukraina efter ett framtida fredsavtal. Det uppger källor för flera medier. Inget beslut har tagits men uppgifterna gör gällande att diskussionerna syftar till att vara förberedd om en sådan åtgärd skulle bli aktuell.

Ryska positionen oförändrad

Samtalen sker samtidigt som den tillträdande presidenten Trump fortfarande inte berättat hur han tänker att fred ska uppnås. Han verkar överväga flera olika lösningar, inklusive en frysning av frontlinjen.

Men Rysslands position har inte ruckats. Landet har ännu inte tagit del av något tillfredsställande fredsförslag från Trumps sida, säger Maria Zacharova vid det ryska utrikesdepartementet, enligt Reuters.

Den som tror att Ryssland kommer kompromissa gällande Ukraina har ”ett kort minne”, sa hon på onsdagen och tillade att en implementering av Putins kravlista är vad som kan ge fred.

Kriget i veckan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet