Mark Rutte pekar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mark Rutte blir Natos nya generalsekreterare. Hör vem han är i videon: ”Beskrivs som en vanemänniska med stort kontrollbehov” Foto: OLIVIER MATTHYS

Natos nya generalsekreterare: Ukrainas rätta plats är i Nato

Publicerad

Det blir ingen varaktig säkerhet i Europa utan ett starkt och självständigt Ukraina.

Det menar Mark Rutte, som i dag tillträder som ny generalsekreterare i Nato.

– Ukrainas rätta plats är i Nato, säger han.

Krig i Ukraina, eskalering i Mellanöstern och ett stundande amerikanskt presidentval. Det saknas inte uppgifter för Mark Rutte, som i dag tar över som generalsekreterare i Nato efter Jens Stoltenberg.

På en ceremoni i Natohögkvarteret i Bryssel, där ordförandeposten formellt lämnas över, lovar den nye generalsekreteraren tre prioriteringar. Att hålla Nato fortsatt starkt, att öka stödet till Ukraina och föra landet närmare Nato samt att stärka samarbetet med partnerländer och organisationer, som exempelvis EU.

– Det blir inte någon någon varaktig säkerhet i Europa utan ett starkt och självständigt Ukraina, säger Rutte och fortsätter:

– Vi måste göra vår del. Vi måste leverera på det paketet som vi lovade vid toppmötet i Washington (i somras). Ukrainas rätta plats är i Nato.

Följer utvecklingen i Libanon

Många bedömare har frågat sig vad som kommer att hända med Nato om Donald Trump väljs till president i höstens amerikanska presidentval. Men Rutte är inte orolig för valresultatet och säger att han kommer att kunna samarbeta med både Harris och Trump.

Samtidigt riktar både han och Jens Stoltenberg oroliga blickar mot Mellanöstern.

– Naturligtvis följer vi nära vad som sker i Libanon. Nato har dock ingen egen roll där, säger Rutte.

– Vi är givetvis mycket oroliga. Vi stöder ansträngningarna från medlemmar i Nato som arbetar för att trappa ned situationen, säger Stoltenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.