• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte ser ut att ta över Natochefsjobbet efter Jens Stoltenberg. Foto: Olivier Matthys/EPA

Nederländernas Mark Rutte enda kandidaten för Natoposten

Uppdaterad
Publicerad

Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte står nu som ensam kandidat för att bli Natos nya generalsekreterare.

Ledarna för samtliga medlemsländer står bakom honom.

Under torsdagen meddelade Rumäniens president Klaus Johannis att han officiellt drar in sin kandidatur för att bli ny generalsekreterare.

Det gör att inget i praktiken står i vägen för 57-årige Mark Rutte att ta över efter Jens Stoltenberg, som lämnar posten den 1 oktober i år.

Rutte kan utnämnas till Natos nästa generalsekreterare under ett möte med Nato-ambassadörerna under de kommande dagarna, eller under Natos toppmöte i Washington i början av juli, skriver AP.

Ungern släppte veto

Ledarna för samtliga 32 medlemsländer, inklusive Rumänien, har ställt sig bakom Mark Rutte. Något som krävs för att bli godkänd för toppjobbet.

Ungern släppte sitt veto mot Rutte i tisdags, efter att ha fått garantier om att landet inte behöver vara delaktigt i Natos Ukrainastöd. Ett löfte presidenten Viktor Orbán även fick av Stoltenberg förra veckan.

Med det pågående kriget i Ukraina och en oro för att Donald Trump, som uttalat sig kritiskt om Nato, ska bli nästa president i USA – anses Rutte vara bäst lämpad för jobbet, skriver Reuters.

Bidragit med stöd till Ukraina

Han är sedan tidigare en uttalad kritiker mot Ryssland. Nederländerna har med honom som ledare även bidragit med bland annat F-16-plan, drönare och ammunition till Ukraina.

Tidigare i processen har flera kvinnor pekats ut som möjliga efterträdare. Av de 13 personer som hittills varit generalsekreterare, har alla varit män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.