Paasikivi: Attackerna i Ryssland en stor framgång för Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Anmärkningvärt framgångsrikt” – Hör Joakim Paasikivi, f.d. överstelöjtnad, om de hur Ryssland påverkas av att tre stora vapenarsenaler har på kort tid förstörts. Foto: Stina Qvarforth/Reuters/AP

Paasikivi: Attackerna en stor framgång för Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Tre stora ryska vapenarsenaler har på kort tid förstörts i Ryssland. Massiva explosioner har kunnat ses från rymden och boende i omgivningen har evakuerats. Ukraina har sagt att de attackerat två av anläggningarna och antytt att de även slog mot den tredje.

– Det är anmärkningsvärt framgångsrikt, säger Joakim Paasikivi.

På onsdagen exploderade ett stort ammunitionslager nära Toropets i den ryska Tverregionen, omkring 45 mil från den ukrainska gränsen.

Explosionen registrerades som en mindre jordbävning och värmesignaturen plockades upp av satelliter i rymden.

Kriget i Ukraina

Anläggningen färdigställdes 2018 och beskrevs då som toppmodern. Rysslands dåvarande vice försvarsminister uppgav under bygget att varje lagringsenhet där hade kapacitet att lagra 240 ton ammunition.

Källor: Ukrainas egna drönare användes

President Zelenskyj tackade efter händelsen ”alla inblandade” för vad han beskrev som ett viktigt resultat uppnått med ”inspirerande precision”, men utan att specifikt nämna vapenlagret.

Ukrainska underrättelsekällor uppgav samtidigt för AP att attacken utfördes med omkring 100 av landets egentillverkade drönare. Andra källor säger till Ukrainska Pravda att lagret förvarade en rad olika robotar och artillerigranater.

Boende evakuerade

På lördagen slog Ukraina till mot ytterligare ett ammunitionslager i Tverregionen, denna gång vid den näraliggande orten Oktyabrsky.

Och i helgen träffades ett lager nära Tikhoretsk i Krasnodarregionen, sydöst om Ukraina. Skadornas exakta omfattning är okänd men i filmer från händelsen syns ett stort eldklot stiga mot himlen. Omkring 1 200 boende har evakuerats från omgivningen.

”Objektet är ett av ryssarnas tre största ammunitionslager och en logistisk nyckelplats för de ryska trupperna”, skriver Ukrainas militär på Telegram.

Jämnade på ammunitionsfronten

Rysslands övertag vad gäller drönare, robotar och artilleriammunition har under kriget utgjort ett betydande problem för Ukraina.

Nyligen uppgav landets försvarschef Syrskyj att ukrainarna idag avfyrar hälften så många artillerigranater som ryssarna. Det vore i så fall en kraftig ökning jämfört med förra året då Ryssland enligt uppgift kunde utföra uppemot tio gånger fler artilleriattacker än Ukraina.

Ukrainas underläge kvarstår dock, inte minst i och med flödet av vapen till Ryssland från Nordkorea och Iran. Ukrainas underrättelsechef Budanov beskrev häromveckan kvantiteterna som ”galna”.

Hör fd. överstelöjtnant Joakim Paasikivis analys av attackerna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet