Pål Jonson, försvarsminister, Lars Løkke Rasmussen, utrikesminister Danmark

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se och hör svenska försvarsministern Pål Jonson och danska utrikesministern Lars Løkke Rasmussen om när och om Ukraina bör inleda förhandlingar med Ryssland. Foto: DR

”Norden står enigt i Ukrainastödet – men sprickor finns i fasaden”

Publicerad
Analys ·

De nordiska länderna står eniga i sitt stöd till Ukraina, visar kvällens debatt i Agenda Special.

Men det finns sprickor i fasaden, som att Nordens rikaste land Norge skänker minst till Ukraina.

John Granlund

Säkerhetsreporter

Det ryska anfallskriget mot Ukraina svetsar samman de nordiska länderna.

Inte nog med att alla nu blivit Nato-medlemmar på kort tid, i morgon håller Sverige och Finland gemensamt regeringssammanträde, och under söndagen sändes en samnordisk tv-debatt om säkerhetspolitik.

Kriget i Ukraina

Mycket i debatten kom att handla om gränserna för stödet till Ukraina – och ministrarna var helt eniga om att en rysk seger i Ukraina innebär en ännu farligare värld för små länder som våra.

”Tryggare utan Nato”

Det blev kanske inte så mycket till debatt mellan politikerna, motbilderna kom i stället från inbjudna gäster som i flera fall förde fram budskap som också går hem i Kreml. Såsom att Sverige hade varit tryggare utanför Nato (Kerstin Bergeå, Svenska freds), att västvärlden har lurat ukrainarna att vapenstödet kommer att hållas uppe under lång tid (fredsforskaren Frida Stranne), samt att långdistansvapen hos ukrainarna kan leda till tredje världskriget (Rysslandsexperten Julie Wilhelmsen).

Något som går så på tvärs med den officiella linjen hade knappast kunnat sändas i de stora ryska tv-kanalerna och det är ett styrkebesked för demokratin att öppet vädra olika argument.

Skiljelinjer finns

Men trots att de nordiska länderna är mer sammanbundna än tidigare finns några skiljelinjer kvar. Mest minnesvärt var kanske den finländske forskaren Charly Salonius-Pasternaks svar till Svenska freds:

– Som en finsk reservist vill jag att vi har vapen om och när Ryssland attackerar oss, inte vill jag vara avspänd.

Om man ska hitta något av en spricka i fasaden av enighet så handlar det om Norge. Landet är Nordens rikaste land och har en oljefond på 18 600 miljarder norska kronor.

Ändå skänker man mindre till Ukraina än alla de andra nordiska länderna.

Kan komma mer

Den norske utrikesministern pekade på att Norge skänkte mest av alla för ett år sedan och han menade även att mera pengar kan komma att skjutas till framöver.

Den goda stämningen förstördes inte på något sätt av det här, eftersom ingen annan av ministrarna gav sig in på att recensera det norska Ukrainabidraget.

Men om skillnaderna mellan stödet till Ukraina skulle öka mellan de nordiska länderna kan den familjära stämningen nog snabbt försämras.

Det vore säkerhetsmässigt dåligt, för det är en god idé för små länder att hålla ihop när kriget rasar bara någon timmes flygresa från de nordiska huvudstäderna.

Se hela Agenda Special i efterhand på SVT Play.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet