Charly Salonius-Pasternak, forskare Utrikespolitiska Institutet, Finland och Anders Adlercreutz, nordisk samarbetsminister för Finland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är hotade av hybridoperationer”. Se och hör forskaren Charly Salonius-Pasternak om rysk hybridkrigföring mot Norden. Foto: DR

Forskaren: Norden borde agera mot ryska hybridattacker

Publicerad

Ryska hybridangrepp är ett verkligt hot – även i Norden.

Det menar den finländske forskaren Charly Salonius-Pasternak, som kräver tydligare markeringar mot Ryssland.

– Vi ser sabotage, lönnmord, störningar och frågan är bara när – inte om – nordiska medborgare kommer dö på grund av det här, säger han i Agenda Special: Nordens svar på Putins krig.

I Danmark, Norge och Sverige varnar de tre ländernas underrättelsetjänster för att Ryssland försöker rekrytera kriminella för att utföra sabotage.

Finland har varit särskilt utsatt för hybridpåverkan, genom bland annat gps-störningar.

Agenda

Charly Salonius-Pasternak, forskare vid Utrikespolitiska institutet i Finland, anser att de nordiska länderna bör göra mer för att stoppa den ryska hybridkrigföringen.

– Frågan är bara när – inte om – nordiska medborgare kommer att dö på grund av det här om vi inte gör något för att stoppa Ryssland.

Se hela programmet Agenda Special: Nordens svar på Putins krig, SVT2 21.15 eller SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet