Oscar Jonsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Oscar Jonsson, doktor i rysk krigsföring, om vilken skillnad det skulle göra för Ukraina att få använda sig av västerländska långdistansvapen. Foto: SVT

Experten om uteblivna långdistansvapen: ”Som att slåss med en hand bakom ryggen”

Uppdaterad
Publicerad

Flera nya stödpaket lades under fredagen fram till Ukraina, men inget innehöll det landet helst efterfrågar: Vapen som når långt in på ryskt territorium.

– Det är som att slåss med en hand bakom ryggen i en boxningsmatch, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring.

På fredagen tog sig Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till den amerikanska militärbasen Ramstein i Tyskland för att delta i den så kallade kontaktgruppens möte tillsammans med ett 50-tal försvarsministrar.

Väl där presenterade flera länder nya stödpaket till landet i form av bland annat ammunition till såväl artilleri som luftvärn.

Kriget i Ukraina

Zelenskyj vädjade återigen till USA och andra västländer om tillåtelse att få använda långdistansvapen för attacker långt in på ryskt territorium, men där fick presidenten nej.

Rädsla för eskalering

Enligt Oscar Jonsson finns alltjämt en rädsla för en eskalering av kriget om Ukraina skulle få de utökade möjligheterna.

– Där är det svårt att veta exakt vad de ryska företrädarna säger i de hemliga kommunikationerna med USA, men det har suttit extremt långt inne, säger han i Aktuellt.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin meddelade att landet kommer att leverera ett försvarspaket värd 250 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder kronor) i form av bland annat luftvärn och ammunition.

Storbritannien utlovade att luftvärnssystem av typen LMM till ett värde av 162 miljoner pund (nästan 2,2 miljarder kronor) ska börja levereras senare i år.

Lätt att skydda mål

Leveranserna är nödvändiga för Ukraina, menar Oscar Jonsson. Avsaknaden av långdistansrobotar gör det dock fortsatt enkelt för Ryssland att skydda viktiga mål, som flygfälten för landets strategiska bombflyg.

– Att inte ha den här räckvidden är för Ukraina som att slåss med en hand bakom ryggen i en boxningsmatch, säger Oscar Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet