En man framför en mikrofon och människor i Poltava

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En jämförelse av tatueringar visar att påståendena i klippet är falska. Se genomgången i klippet. Foto: Privat/SVT

Video påstås visa svenskar vid ryska attacken mot Poltava

Uppdaterad
Publicerad

Ryska kanaler fortsätter sprida ryktet om att svenskar dödades i attacken mot Poltava. En ny video som delats flitigt påstår sig visa en svensktalande volontär på plats – men när SVT:s granskning får tag på personen visar det sig att han är ukrainare.

– Det fanns inga utländska personer där, säger Igor.

I videon, som lagts ut av ett proryskt konto på X i samband med attacken, hörs en av hjälparbetarna säga en fras som översatts till ”ta han först”. Men mannen i fråga är inte svensk.

Genom att spåra videons ursprung kan SVT Nyheter bekräfta att det är en ukrainsk volontär vid namn Igor.

SVT verifierar

– Det fanns inga utländska personer där. Inga amerikaner, inga svenskar, ingen från det internationella samfundet, Det är jag säker på, säger Igor, när SVT får tag på honom.

Klippet är inte det första som sprider falska påståenden om att svenska instruktörer dödades och skadades i den ryska attacken mot Poltava tidigare i veckan då mer än 50 människor miste livet.

Se i klippet hur SVT:s reportrar fick tag på hjälparbetaren Igor, som utnyttjades i den ryska desinformationskampanjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet