Tredelad bild. Till vänster Britta Ellwanger vars namn och profilbild användes i en falsk text om döda svenskar i Poltava. En faksimil från inlägget visas och i bakgrunden syns förödelsen efter attacken i fråga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hennes konto kapades och delade en falsk text om att svenskar dött i attacken i Poltava, något som ryska medier och konton snabbt spred vidare. Foto: SVT/DAVID GUTTENFELDER/FAKSIMIL

Falsk text om döda svenskar i Poltava spreds i ryska medier

Uppdaterad
Publicerad

En skärmdump som sprids i ryska kanaler påstår att svenskar dödades i attacken mot Poltava på tisdagen. På bilden syns en text med tysk-amerikanen Britta Ellwangers namn och profilbild. Men den är falsk.

– Jag skrev inget om Poltava, säger hon till SVT Nyheter.

Britta Ellwanger bor sedan 2012 i Ukraina och driver en organisation som stöttar ukrainare som drabbats av kriget.

Kort efter attacken mot Poltava började hon få meddelanden som hänvisade till vad som såg ut som ett Facebookinlägg skrivet av henne. Där står det att hon studerat i Sverige och att svenskar hon känner dödats i Poltava.

Kriget i Ukraina

Men det stämmer inte, enligt Britta Ellwanger.

– Jag känner inga svenskar i Ukraina, jag jobbar inte med några svenskar i Ukraina och jag känner ingen som påverkades av attacken i Poltava, säger hon och tillägger att hon heller inte studerat i Sverige.

Hon gick direkt ut på sina kanaler och gav sin sida av historien.

– När jag såg den här fejkade bilden som ser ut som ett Facebookinlägg skrev jag på Facebook och på X att jag utnyttjats i en desinformationskampanj, säger hon.

Spreds i rysk media

Den falska bilden fick stor spridning i ryska sociala medier. Den plockades bland annat upp av den statskontrollerade nyhetskanalen RT samt av den Kremlvänlige nyhetsprofilen Vladimir Solovjov som i dagsläget har 1,3 miljoner följare på Telegram.

Han gör tolkningen att svenska militära instruktörer dödats i attacken. Detta trots att det inte framgår i den fabricerade texten.

– Folk blir utsatta av desinformation hela tiden här. Det finns en slags stolthet i att vara en måltavla och folk säger att man då vet att man gör något rätt, säger Britta Ellwanger.

UD: Inga uppgifter

Svenska utrikesdepartementet skriver i ett mejl till SVT Nyheter att man inte har några uppgifter om drabbade svenskar i Poltava.

”UD har i nuläget inga uppgifter om omkomna eller skadade svenskar i samband med attacken.”

Hör Britta Ellwanger om känslorna kring det inträffade i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet