Bengt Norborg, ukrainakorrespondent och ett bombat hus i Pokrovsk, Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se evakueringen av Pokrovsk, Ukraina – hör de som lämnar, och de som stannar kvar. Foto: Emil Larsson / SVT

Fler evakueras från hårt beskjutna Pokrovsk i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Striderna i det ukrainska området Pokrovsk är hårda och den ryska framryckningen har gått snabbare än beräknat.

Samtidigt pågår ett hårt arbete med att utrymma.

– De har börjat förstöra staden. Det börjar kännas som Bachmut, säger SVT:s korrespondent Bengt Norborg som är på plats i det tungt beskjutna Pokrovskområdet.

Den sista patienten har lämnat sjukhuset i Pokrovsk och nu blir ruinerna i staden fler och fler när striderna blir allt hårdare.

SVT har följt med en grupp som hjälper de människor som inte längre klarar sig själva, att evakuera.

Kriget i Ukraina

73-åriga Anatolij får hjälp av gruppen, han är blind och kan varken stanna kvar eller lämna på egen hand.

– Varför lämnar jag? För att det är granatbeskjutning. Det är farligt att stanna, jag vet inte vem som beskjuter här. Jag är blind och det är enorma explosioner dag och natt, så det är omöjligt, berättar Anatolij.

Bara några hundra meter från bilen som tar honom bort från Pokrovsk syns rök och damm från en stor explosion. De ständigt pågående beskjutningarna försvårar gruppens arbete och gör det svårt att ta sig fram till människorna som behöver evakueras.

– Jag lämnar för att jag bor själv, nästan ingen är kvar. Jag klarar mig inte utan hjälp, säger Halyna när hon hämtas av gruppen.

Väljer att stanna kvar

I staden Pokrovsk gäller utegångsförbud från klockan tre och många har lämnat staden. Men trots tunga beskjutningar och myndigheternas uppmaningar så väljer vissa att stanna kvar.

– Jag har bott här i 25 år och jag har inga planer på att lämna. Situationen här är ostabil, det är svårt men vi kommer klara det. Jag planerar inte att evakuera, vi stannar här till slutet i vår stad, säger Nataliya.

Mykola är 19 år och bor tillsammans med sin mormor.

– Ärligt talat, hittills vill jag inte lämna, för i grund och botten vet jag inte med vem eller var jag ska bo, jag vet inte, berättar han för SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet