Tidigare överstelöjtnant Joakim Paasikivi om hur Ukraina skulle kunna påverkas om Pokrovsk faller

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur skulle Ukraina påverkas om Pokrovsk faller? Hör tidigare överstelöjtnant Joakim Paasikivi i videon: ”Skulle kunna påverka opinionen i väst”. Foto: AP, Edvin Lundqvist/SVT

Ryssarna närmar sig Pokrovsk – det kan ske om staden faller

Publicerad

Ryssarna närmar sig i snabb takt den strategiskt viktiga staden Pokrovsk i östra Ukraina. Strider pågår nu endast en mil därifrån och evakueringar har redan inletts.

– Om Ryssland får en möjlighet att mala ner Pokrovsk med flygbomber och artilleri så kommer staden antagligen att falla. Det tjänar ingenting till att försvara ruiner. Men det kommer ta lång tid, säger Joakim Paasikivi, tidigare överstelöjtnant.

Efter erövringen av Avdijivka i februari har ryssarna målmedvetet pressat sig allt längre västerut med siktet ställt mot Pokrovsk, ett logistiskt nav för de ukrainska försvararna på östfronten.

Ort efter ort har de senaste månaderna fallit i Rysslands händer på den cirka fyra mil långa sträckan mellan städerna.

Kriget i Ukraina

Ukrainas militär, som redan i våras beskrev Pokrovsk som ett av ryssarnas huvudsakliga mål i Donetskregionen, förbereder nu staden för belägring. Regionens guvernör beskriver läget som ”farligt och mycket svårt” och enligt Ukrainas försvarschef Oleksandr Syrskyj är striderna i närområdet ”exceptionellt brutala”.

Endast 38 000 människor är kvar i staden där omkring 60 000 människor bodde vid början av invasionen 2022. Invånarna har uppmanats att evakuera och på måndag stänger bankerna.

Zelenskyj: Ryssarna har tappat fart

Ukrainas styrkor är hårt ansträngda på östfronten. Ryssarna har under året, förutom att ha tagit Avdijivka, utfört intensiva anfall mot städerna Tjasiv Jar och Toretsk samt öppnat en ny front i norra Charkivregionen.

I en förhoppning om att avleda styrkor därifrån inledde Ukraina för en månad sedan sitt storskaliga anfall mot den ryska Kurskregionen. Närmare 100 ryska orter uppges där i dagsläget kontrolleras av ukrainarna, men trots detta fortsätter ryssarna att avancera mot Pokrovsk.

President Zelenskyj hävdade dock under en pressträff på tisdagen att ryssarnas framfart saktat ner med anledning av striderna i Kursk, men om det stämmer är i dagsläget svårt att avgöra.

Hör Joakim Paasikivi om Pokrovsks strategiska betydelse i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet