Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan kriget i Ukraina ta slut? Hör en militärstrateg, en statsvetare och en fredsförhandlare ge exempel på tre olika potentiella scenarier. Foto: TT

Tre scenarier: Det kan avsluta kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Det hittills två och ett halvt år långa kriget rasar med oförändrad intensitet i Ukraina och Ryssland. SVT Nyheter har frågat flera experter om hur och när de tror att kriget en dag kan ta slut.

När rysk militär vällde in över den ukrainska gränsen i februari 2022 var det många som trodde att en snabb seger för Ryssland stod för dörren.

Men Ukraina stod emot. I dag, efter kollapsade tidiga fredsförhandlingar, en rad offensiver och uppemot en miljon dödade och skadade soldater, pratar båda sidor om fred.

Hur en sådan skulle kunna se ut, och hur den kan bli verklighet, är Ukraina och Ryssland dock inte överens om. Men samtal måste det bli till slut, enligt Eldridge Adolfo, senior medlingsrådgivare vid Folke Bernadotteakademin, FBA.

– De måste förhandla om hur de ska bo bredvid varandra, säger han.

Experten: Ryska förmågan kan avta

Både Ukraina och Ryssland har det senaste året samlat internationellt stöd för sina respektive fredskriterier, samtidigt som man försökt få ett övertag vid fronten.

Ukraina, beroende av militärt och ekonomiskt stöd från väst, har förklarat sitt intåg i den ryska Kurskregionen som ett sätt att tvinga Ryssland till samtal.

Men Ryssland, som ställt om sin ekonomi för krig, fortsätter trots striderna på eget territorium att pressa på i Donetskregionen med siktet ställt på städerna Pokrovsk, Tjasiv Jar och Toretsk.

Den ekonomiska förmågan att bedriva ett storskaligt krig kan vara det som till slut leder den ena parten till förhandlingsbordet, tror Joakim Paasikivi, tidigare lärare vid Försvarshögskolan.

– Jag tror Ryssland kommer krascha innan väst ger vika, säger han.

Kinas stöd inte hugget i sten

Kina har blivit Rysslands absolut viktigaste handelspartner under krigets gång. Handeln mellan länderna har mer än fördubblats de senaste fem åren.

Samtidigt har Kina gång på gång hävdat att man inte förser Ryssland med krigsmateriel och att man följer internationella sanktionsregler.

Men flera undersökningar visar att Kina förser Ryssland med produkter som har potentiella militära användningsområden till ett värde av 300 miljoner dollar, varje månad.

Kinas hållning kan dock förändras framöver, enligt Hugo von Essen, statsvetare och analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

– Kina vill behålla sina relationer till västvärlden som är gynnsamma ekonomiskt och politiskt, säger han.

Hur kan kriget potentiellt få ett slut? Hör en militärstrateg, en statsvetare och en fredsförhandlare i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.