En tredje bro ska nu ha sprängts av Ukrainska styrkor i Kursregionen i Ryssland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En tredje bro ska nu ha sprängts av Ukrainska styrkor i Kursregionen i Ryssland. Foto: Reuters

Tredje bro kan ha förstörts i Kursk – trupper kan skäras av

Uppdaterad
Publicerad

En tredje bro i Kurskregionen ska ha skadats av ukrainsk beskjutning, uppger flera ryska aktörer. Händelsen beskrivs som ett svårt slag mot ryssarnas närvaro söder om den strategiska floden Sejm.

– Mycket talar för de ryska styrkorna i det avskurna området kommer försöka dra ur, säger Joakim Paasikivi till SVT Nyheter.

En talesperson för Rysslands statliga undersökningskommitté uppgav på måndagen att ytterligare en bro över floden Sejm skadats sedan den beskjutits av Ukraina.

Bron ligger vid byn Karyzj omkring 60 kilometer fågelvägen väster om den av ukrainarna kontrollerade staden Sudzja.

Kriget i Ukraina

Skadans omfattning är ännu oklar, men oberoende ryska Meduza, en av flera ryska nyhetskanaler som rapporterat om händelsen, skriver att ett stort område i och med attacken skurits av från resten av Ryssland.

Ryska militärbloggare skriver att de ryska styrkorna i området nu främst tvingas förlita sig på pontonbroar för att ta sig över floden. Detta sedan broarna vid de näraliggande orterna Glusjkovo och Zvannoje skadats i ukrainska attacker i dagarna.

Zelenskyj: Når våra mål

Hårda strider pågår fortfarande i den ryska Kurskregionen. Den ukrainska militären, som inledde anfallet över gränsen den 6 augusti, uppger att de tagit kontroll över ett stort antal orter och att de pressar sig allt djupare in i Ryssland.

President Zelenskyj skriver på Telegram att målen med anfallet håller på att uppnås, men nämner inte attackerna mot broarna. Han hävdar att ytterligare ryska krigsfångar tagits, men uppger inte hur många.

Ukrainska och ryska uppgifter gjorde i dagarna gällande att över 2 000 ryska soldater tagits till fånga i Kurskregionen sedan anfallet inleddes.

Hör tidigare överstelöjtnant Joakim Paasikivi om broarnas betydelse i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet