Ukrainska soldater i ryska Kursk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainska trupper har nu varit inne i ryska Kurskregionen i en vecka. SVT har med hjälp av geolokaliserade bilder sammanfattat den ukrainska offensiven som chockade Ryssland. Foto: Reuters/Telegram

Ukrainska styrkor allt djupare i ryska Kurskregionen

Uppdaterad
Publicerad

På en vecka har ukrainska trupper troligen pressat sig uppemot tre mil in i den ryska Kurskregionen. Tusentals ukrainska soldater uppges delta i striderna och över 120 000 civila ska ha evakuerats.

– Vi är på offensiven, säger en ukrainsk militärkälla till AFP.

Vad som av ryska aktörer inledningsvis beskrevs som en räd i begränsad omfattning har visat sig vara mycket mer än så.

Ukrainska styrkor uppges av ryska myndigheter i dagsläget kontrollera 28 orter i Kurskregionen, skriver ryska statsmedier. 121 000 människor ska samtidigt ha lämnat gränsområdena vid Ukraina, enligt regionens tillförordnade guvernör.

Kriget i Ukraina

Exakt vilka områden som kontrolleras av vem är i nuläget oklart. På söndagen uppgav dock Rysslands försvarsdepartement att man slagit tillbaka ukrainska anfall vid Obshchii Kolodez, närmare 30 kilometer från gränsen.

Källa: Tusentals soldater i området

Ukrainska myndigheter har hittills varit tystlåtna kring var deras trupper befinner sig. President Zelenskyj har dock beskrivit anfallet som ett svar på de ryska drönar-, robot- och artilleriattacker som skett mot Ukraina från regionen.

De ukrainska styrkornas antal i Kurskregionen uppskattades inledningsvis till omkring 1 000 soldater. Men siffran avfärdades på söndagen av en anonym ukrainsk militärkälla för nyhetsbyrån AFP.

– Det är många fler än så. Tusentals, säger personen och fortsätter:

– Målet är att sträcka ut fiendens positioner, åsamka maximala förluster och destabilisera situationen i Ryssland då de är oförmögna att försvara sin egen gräns.

Kritik mot ryska toppskiktet

Ryska militärbloggare har sedan anfallets början riktat kritik mot den ryska ledningen som enligt dem borde ha förutsett ett intåg över gränsen.

Många har pekat på att anfallet förvisso är unikt i sin omfattning, men att ukrainska styrkor vid flera tidigare tillfällen gått in i ryska gränsregioner.

Uppgifter i ryska kanaler har gjort gällande att en större samling ukrainska soldater upptäcktes vid gränsen redan innan anfallet inleddes, men att värnpliktiga och gränsvakter ensamma tvingades stå emot när det väl började.

Evakueringar i Belgorod

På måndagen uppgav även myndigheter i den näraliggande ryska Belgorodregionen att 11 000 civila evakuerats från gränsområdena mot Ukraina.

Orsaken uppgavs vara att ukrainska soldater rör sig i området. Samtidigt påstår ryska Telegramkanaler att strider pågår vid en gränspostering nära orten Kolotilovka, men omfattningen av dessa är ännu oklara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet