Oscar Jonsson om Ukrainsk Kursk-anfall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är väldigt högt spel. Det man har att vinna är ju verkligen göra någonting unikt första gången i kriget” – hör mer i klippet. Foto: SVT

Experten: Ukrainas Kursk-anfall är riskfyllt

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska marktrupper har anfallit den ryska regionen Kursk, norr om Ukraina.

Ett drag som ses som ett stort risktagande.

– Misslyckas man med det här, tar man stora förluster eller inte når några av målen, kan det se väldigt illa ut för den ukrainska överbefälhavaren, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring.

En helt unik markoffensiv, kallar Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring, det faktum att reguljära ukrainska styrkor i stor skala har tagit sig in på rysk mark för första gången i kriget.

Anledningen till den ukrainska framgången är bra underrättelser och placeringen av gränsvakter.

Kriget i Ukraina

– Ukraina har lyckats överraska de som finns och skurit runt några av de försvarsställningarna vilket genom högt tempo har skapat total överraskning, säger Oscar Jonsson i Aktuellt.

Riskfyllt för Ukraina

Attacken är ett högt spel för Ukraina, där vinningen är att kunna visa att man gjort något unikt i kriget.

– Men misslyckas man med det här, tar man stora förluster eller inte når några av målen, kan det se väldigt illa ut för den ukrainska överbefälhavaren.

Oscar Jonsson menar att attacken kan ge andrum för Ukraina, som nu kan förstärka sitt försvar.

– Man sitter i ett svårt läge och det här kommer få en stor politisk påverkan som kan tvinga Ryssland att omfördela sina förband, säger Oscar Jonsson.

Målet: Få Ryssland att förstå

Målet i kriget för Ukraina är inte bara att ta tillbaka ockuperad mark, enligt Oscar Jonsson:

– Det spelar ingen roll om du har samma Ryssland. Då får du ett nytt krig om ett år eller två. Målet är att få ett Ryssland som förstår att det är ingen idé att kriga med Ukraina överhuvudtaget, då kan en sådan här operation hjälpa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet