Stridsvagnar och Bert Sundström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför anfaller Ukraina nu och vad kan detta leda till? Hör Bert Sundström förklara i videon. Foto: Ryska försvarsdepartementet och SVT

Ukrainas attack i Kursk: ”En avledningsmanöver”

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina har med marktrupper anfallit den ryska regionen Kursk, norr om Ukraina. Det beräknas vara runt 1 000 ukrainska soldater och ett 30-tal stridsvagnar och bepansrade fordon som har avancerat in i Ryssland

– Det är mycket större än något annat vi sett inne i ryskt territorium, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

Tankesmedjan Institute Study of War har geolokaliserat bepansrade ukrainska fordon upp till en mil in i den ryska regionen Kursk, under 6 och 7 augusti. Det indikerar att Ukraina har brutit sig genom minst två försvarslinjer, skriver ISW.

Geolokaliserade bilder visar även hur ukrainska trupper tar ryska krigsfångar vid gränsen till Kursk, skriver ISW.

Kriget i Ukraina

Rysslands president Vladimir Putin har kallat attacken för en ”stor provokation” men själva påstår Ryssland att de har kontroll över situationen. Andra uppgifter gör dock gällande att anfallen i Kursk fortfarande pågår.

– Jag tror att Ryssland väntar på att få dit förstärkningar, kanske inifrån Ukraina, säger Bert Sundström.

”Krig är krig”

Det dröjde flera dygn innan Ukraina officiellt kommenterade anfallet, men under torsdagen gick Mychajlo Podoljak, rådgivare till president Zelenskyj, ut på X:

”Grunden till all form av eskalering, beskjutning, militära aktioner, evakuering och förstörelse av normalt liv, är, även på Rysslands eget territorium såsom Kursk och Belgorod, enbart med anledning av Rysslands tydliga aggression”.

Podoljaks inlägg avslutas med att Podoljak skriver att ”krig är krig” och att den aggressiva parten slutligen själv får ta del av konsekvenserna.

Varför anfaller Ukraina in i Ryssland just nu och vad kan detta leda till? Hör Bert Sundström förklara i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet