Ett ryskt artillerivapen avfyrar granater. Tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den tidigare överstelöjtnanten: ”Historien kommer att upprepa sig. Den ryska sidan kommer att göra allt för att försöka ta staden”. Foto: AP & Martin Höglund/TT

Ryssland riktar in sig på Pokrovsk: ”En viktig knutpunkt”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland riktar allt större fokus mot Pokrovsk i östra Ukraina. Staden är en knutpunkt för Ukrainas transport av förnödenheter och nya förband till delar av fronten.

– Lyckas Ryssland ta Pokrovsk så är det den första större staden man tagit sedan Avdijivka, säger tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elfving.

Ryssland har samlat runt 20 regementen och brigader i riktning mot Pokrovsk, skriver Forbes och uppskattar att det kan omfatta upp emot 40 000 man. Ukraina uppges ha sex brigader, runt 12 000 man, i försvar.

– Detta är var striderna fortsatt är som intensivast, sa president Volodymyr Zelenskyj i fredags, efter samtal med överbefälhavaren Oleksandr Syrskyj.

Kriget i Ukraina

Enligt Ukrainas militärstab skedde under lördagen totalt 45 ryska anfall mot Pokrovsk, som bara ligger några mil från frontlinjen.

”Köttkvarnsanfall”

Ukraina själva påstår att Ryssland förlorar stora mängder soldater längs fronten vid Pokrovsk, men att de fortsätter att storma i samma riktning.

De ryska anfallen initieras oftast av beskjutning från artilleri och glidbomber från luften, för att sedan följas upp med infanterianfall. Taktiken har lett till att Ryssland har lyckats avancera något, men till ett högt pris.

– Det kan jämföras med köttkvarnsanfall, det vill säga att det i regel resulterar i stora mänskliga förluster. Men det är av mindre betydelse för den ryska sidan, där ett människoliv inte betyder särskilt mycket, säger Jörgen Elfving.

Logistiskt viktig

Staden Pokrovsk är viktig för Ukraina som har använt dess förbindelser med tågräls och bilvägar för att förse trupper, längs delar av fronten, med förnödenheter.

– Så länge du har de här vägarna så fungerar logistiken och med en fungerande järnvägsförbindelse kan du transportera betydligt mycket större volymer förnödenheter än med lastbil, säger Jörgen Elfving och fortsätter:

– Det innebär också att du kan föra fram nya förband till frontlinjen.

Kan Ryssland komma att erövra Pokrovsk? Hur skulle det se ut? Och hur hade ett övertagande påverkat fronten? Hör Elfvings analys i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet