En man i en studio

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oscar Jonsson förklarar hur både Ukraina och Ryssland vill att kriget ska utvecklas. Foto: SVT

Rysslands erövringar i Ukraina i år motsvarar svensk kommun

Publicerad

Sedan årsskiftet har ryssarna erövrat drygt 820 km² av Ukraina, ett område lika stort som Flens kommun, enligt den ukrainska analysgruppen Deepstatemap.

– Man försöker pressa på så mycket man kan, men har haft jättesvårt att nå signifikant framgång på fronten, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring, i Aktuellt.

Ryssland kontrollerar idag lite mer än 18 procent av Ukrainas yta. Ingen av de olagligt annekterade regionerna Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson ockuperas helt av ryssarna.

Detta enligt Deepstatemap som dagligen, med hjälp av öppna källor, uppdaterar en karta över vilka områden som kontrolleras av vem. Gruppen står på Ukrainas sida i kriget, men har vid flera tillfällen gett en bild av läget som skiljt sig från den ukrainska militärens beskrivning.

Kriget i Ukraina

Rysslands försvarsdepartement uppgav själva i början av april att de tagit 400 kvadratkilometer av Ukraina under året, lite mer än en månad innan de öppnade en ny front i Charkivregionen.

Flens kommuns yta motsvarar storleken på Rysslands erövrade områden i år, enligt ukrainska Deepstatemap. Kommunen ligger på 155:e plats i storleksordningen bland Sveriges 290 kommuner. Foto: SVT

Ryskt sikte på större orterna

Blodiga strider pågår med varierande intensitet längs med den omkring 1 000 kilometer långa frontlinjen, ungefär motsvarande avståndet mellan Malmö och Sundsvall.

I februari retirerade Ukrainas militär från den viktiga staden Avdijivka, men sedan dess har inga orter i samma storlek fallit. Ryssarna har dock under året pressat sig allt närmare de mindre men strategiskt betydelsefulla städerna Toretsk och Tjasiv Jar i vars utkanter hårda strider nu pågår.

Ryssland har även sedan Avdijivkas fall erövrat en rad mindre orter på vägen mot den större staden Pokrovsk, utpekad som ett möjligt framtida erövringsmål. Ryssarnas framfart i Charkivregionens norra delar ser dock ut att ha stannat av.

Ingen vet hur många soldater som dödats och skadats sedan invasionen 2022, men uppgifter tyder på att det kan röra sig om uppemot en miljon.

Hör Oscar Jonsson om läget vid fronten i klippet ovan.

En bombad kyrka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ukrainska militärens bilder från i maj på förödelsen i Tjasiv Jar. Foto: Telegram ”Kraken”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet