Statsminister Ulf Kristersson i Washington D.C. USA

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ska ge skydd” – Hör statsminister Ulf Kristersson (M) om Sveriges roll och styrkor i Nato. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Kristersson: ”Tror att vi kommer att se mer stöd till Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen påbörjas samtalen kring Natotoppmötets huvudpunkter där kriget i Ukraina kommer ta störst plats. Medlemmarna ska besluta om långsiktigt ekonomiskt stöd.

– Målet är mycket enkelt: Ukraina måste få det stöd som de behöver för att vinna kriget, säger Ulf Kristersson (M) från Washington.

Under onsdagen samlade de tre svenska ministrarna på plats i Washington, statsminister Ulf Kristersson (M), utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonson (M), till presskonferens.

Under toppmötet ska framförallt tre punkter diskuteras. Det handlar om långsiktigt ekonomiskt stöd till Ukraina, Ukrainas väg till ett medlemskap i Nato samt att stärka alliansens samarbeten med EU och nationer i Sydostasien.

Kriget i Ukraina

Mer ekonomiskt stöd

I en intervju med SVT efter presskonferensen utvecklar statsminister Ulf Kristersson varför ekonomiskt stöd till Ukraina är så viktigt.

– Det är en glasklar signal till länder som är redo att invadera andra länder att det kommer inte demokratier att tolerera, säger statsministern.

SVT: Hur ser du på att kriget bara fortsätter trots stödpaket efter stödpaket?

– Ukraina är jämfört med Ryssland ett relativt litet land och det är imponerande att Ukraina har klarat sig såhär bra, men mer kommer att behövas.

– Jag tror att vi kommer att se ännu mer stöd till Ukraina, för deras skull men även för att det skulle få enorma konsekvenser för hela den europeiska säkerhetsanordningen om det visar sig att ett land kan invadera ett annat och komma undan, säger Ulf Kristersson.

Ett enigt Nato

Ukraina har under ett par månader lagt sig på defensiven och Ryssland har långsamt gjort framsteg längs fronten. Kristersson menar att Nato fortsatt är eniga om att målet är att Ukraina ska vinna kriget.

– Jag uppfattar en mycket bred enighet. Olika länder har olika ekonomiska förutsättningar men sammantaget tycker jag att EU och Nato gör otroligt stora insatser för Ukraina, säger Ulf Kristersson.

Hela intervjun med statsminister Ulf Kristersson kan ses i Aktuellt som sänds klockan 21 på SVT1 och på SVT Play.

Utrikesminister Tobias Billström i Washington D.C USA

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är eniga inom alliansen att Ukrainas framtid är i Nato” – Hör utrikesminister Tobias Billström (M) om Natos stöd till Ukraina. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet