Bilder från Ukrainska underättelsetjänsten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se drönarbilderna som uppges visa ryska soldaters avrättning av krigsfångar. Foto: Ukrainas militära underrättelsetjänst

Ukraina utreder krigsbrott efter nya avrättningsklipp

Uppdaterad
Publicerad

Två drönarfilmer som uppges visa hur ryska soldater avrättar tillfångatagna ukrainare har spridits sedan i maj. Bilderna är svåra att verifiera och det är oklart när de filmats, men Ukraina har inlett utredningar om krigsbrott.

”Inspelningen visar tydligt att Ukrainas försvarare lade ner sina vapen och inte gjorde något motstånd”, skriver riksåklagaren på Telegram.

Robotyne i Zaporizjzjaregionen, huvudskådeplatsen för den ukrainska offensiven i fjol. Ryssarna har i månader försökt att ta tillbaka de förlorade områdena, hittills utan större framgång.

I mitten av juni uppgav Ukraina att fyra av deras soldater avrättats av ryska soldater i området. En video sägs visa hur soldaterna, under ryska soldaters uppsyn, tar sig ut ur ett skyttevärn med händerna över huvudet.

Kriget i Ukraina

De lägger sig ner och skjuts bakifrån med flera skott.

Ukrainas militära underrättelsetjänst har sagt att de identifierat det ansvariga ryska regementet.

Nytt klipp i samma område

På onsdagen publicerade Ukrainas riksåklagare ett nytt klipp som uppges ha spelats in vid Robotyne en månad senare. Vad som sägs vara två ukrainare ligger ner och skjuts till döds.

Det är återigen oklart när och var klippet spelats in. Om det är en ukrainsk eller rysk drönare som filmar framgår inte heller.

Ryssland har inte kommenterat händelserna.

Utreder stort antal avrättningar

Ukrainska åklagare sa i april att de inlett över 50 utredningar om ryska fångavrättningar. SVT Nyheter vid flera tillfällen rapporterat om liknande händelser, bland annat om hur fångar dödats vid Stepove, i Avdijivka, och om avrättningen av soldaten Oleksandr Matsijevskyj.

Tankesmedjan ISW skriver att det inom den ryska militären enligt deras bedömning råder en tillåtande kultur gentemot krigsbrott – särskilt i Donetsk och Zaporizjzja.

”ISW bedömer också att individuella befälhavare på taktisk nivå sannolikt gör det möjligt för sina underordnade att begå sådana grymheter med tanke på hur omfattande och återkommande krigsförbrytelser är”, skriver de.

Anklagelser mot ukrainska soldater

Människorättsorganisationen Human Rights Watch, som i maj verifierade flera liknande händelser, skriver att ryska soldater vid minst ett tillfälle fått order om att döda sina fångar. De skrev då ett brev till Rysslands dåvarande försvarsminister Sergej Sjojgu, men utan att få svar.

I början av juli uppgav en tysk sjukvårdare för The New York Times att han bevittnat hur utländska soldater på Ukrainas sida dödat en obeväpnad rysk soldat. Enligt honom ska detta ha skett vid flera tillfällen.

Den utpekade ukrainska styrkan har nekat till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet