Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mamman Praskovija Demtjuks ord om avrättningen av hennes son Oleksandr. Foto: UA: PBC

Mamman bekräftar: Det är min son som avrättas på videon

Uppdaterad
Publicerad

42-årige Oleksandr Matsijevskyj är obeväpnad, han håller en cigarett i höger hand och med låg röst säger han till de ryska soldaterna “Slava Ukraina”, ära åt Ukraina. Mindre än en sekund senare öppnar två av soldaterna eld med sina automatgevär och skotten fäller Oleksandr Matsijevskyj till marken. 

Den 12 sekunder korta videosekvensen är obehaglig och visas därför inte av SVT i sin helhet. Videon som publicerades för drygt en vecka sedan har blivit viral på sociala medier.

SVT har inte kunnat verifiera var eller när videoklippet filmades, men både ukrainska myndigheter och släktingar till soldaten bekräftar att det är Matsijevskyj som avrättas i videoklippet.

Oleksandr Matsijevskyjs mamma säger till ukrainska UA: PBC att hon kände igen honom direkt.

– Jag skrek Sasja, det är min Sasja, berättar Praskovija Demtjuk.

Hon skickade videon till sin svärdotter Julia som med sorg i rösten visade den för sonen Misja. Sonen blev mycket upprörd och grät ohejdat. 

Har tilldelats Ukrainas högsta orden

Oleksandr Matsijevskyj var elektriker i Kiev, men gick med som frivillig i armén efter den fullskaliga ryska invasionen. Den 30 december 2022 deltog han och fyra andra ukrainska soldater i en eldstrid nära Soledar när de blev tillfångatagna. Matsijevskyjs vapenbröder saknas fortfarande. Dagen före ringde han till sin mamma, det skulle bli det sista samtalet. 

– Mamma, ta hand om dig, ta hand om dig, sa han. Jag grät så mycket, berättar Praskovija Demtjuk 

President Volodymyr Zelenskyj har tilldelat Matsijevskyj den högsta ordensutmärkelsen “Ukrainas hjälte” postumt och utrikesminister Kuleba uppmanar åklagaren vid Internationella Brottmålsdomstolen att omedelbart starta en utredning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.