Volodymyr Zelenskyj

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Pressar in kriget på angriparens territorium”. Hör Volodomyr Zelenskyj kommentera Ukrainas offensiv inne på rysk mark. Foto: Reuters

Zelenskyj: Ryska attacker från Kursk förtjänar ett svar

Uppdaterad
Publicerad

Volodymyr Zelenskyj säger att Ryssland har attackerat Ukraina från Kursk nära 2 000 gånger under sommaren.

Uttalandet kommer när ukrainska styrkor har tagit sig in i den ryska gränsregionen.

– Varje sådan attack förtjänar ett rättvist svar, säger Zelenskyj.

Zelenskyj talade för första gången om Ukrainas operation i den ryska gränsregionen under sitt nattliga tal på lördagen.

Under söndagen ger han något som kan tolkas som en förklaring till anfallet. Han säger att ryska beskjutningen från västra Kursk mot Sumy-regionen i Ukraina ”förtjänar ett svar”, enligt Reuters.

Kriget i Ukraina

Samtidigt medger Ryssland att ukrainska styrkor befinner sig tre mil in på ryskt område. Det ryska försvarsdepartementet skriver på Telegram att ryska styrkor har ”förhindrat försök av fiendens mobila grupper att bryta igenom djupt in på ryskt territorium med pansarfordon.”

Ukrainsk säkerhetskälla: ”Tusentals soldater deltar”

Enligt Ryssland har drygt 1 000 ukrainska soldater tagit sig över gränsen. En ukrainsk källa inom säkerhetstjänsten säger till nyhetsbyrån AFP att det rör sig om ”tusentals” soldater.

– Målet är att sträcka ut fiendens stridslinjer, att orsaka så stora förluster som möjligt och att destabilisera läget i Ryssland till den grad att de inte längre kan försvara sina gränser, säger källan till AFP.

Ukraina hävdar att Kiev redan uppnått flera mål med offensiven.

– Attacken har avsevärt höjt stridsmoralen inom den ukrainska militären, i vårt land och hos befolkningen, säger källan.

Ryssland: Över 70 000 har evakuerats

Någon annektering av rysk mark ska det däremot inte vara fråga om från ukrainskt håll.

– Vi strider i enlighet med internationella lagar.

Ryssland säger sig ha evakuerat över 76 000 personer från Kursk och den ryska säkerhetstjänsten FSB har inlett en ”antiterroroperation” i regionen och närliggande Bryansk och Belgorod.

Att den ryska regimen inte har infört krigs- eller undantagstillstånd kan vara ett försök från Putin att tona ner omfattningen av attacken och motverka ”inhemsk panik”, skriver tankesmedjan ISW.

IAEA uppmanar till återhållsamhet vid kärnkraftverk

Internationella atomenergiorganet IAEA uppmanade under fredagen båda sidor till ”största möjliga återhållsamhet” för att undvika en allvarlig olycka vid kärnkraftverket i Kursk.

Den ukrainska källan inom säkerhetstjänsten vill inte svara direkt på frågan om kärnkraftverket är ett mål för Ukraina, men säger att de inte kommer att ”orsaka problem”.

– Vi får se hur operationen i Kursk kommer att utvecklas, säger han till AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet