Ukrainska soldater, ryska soldater ligger på en väg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ukrainska soldaterna framför en gasanläggning i Kurskregionen. Foto: Reuters

Ryssland: Över 70 000 evakueras från Kursk

Uppdaterad
Publicerad

Lokala myndigheter uppger att över 76 000 invånare har evakuerats från Kursk efter Ukrainas överraskningsattack.

Ukraina uppges ha tagit sig flera mil in i Ryssland.

Samtidigt kommer uppgifter om att attacken har stannat av.

Det ukrainska intåget i Kursk, som beskrivs som den största ukrainska attacken på rysk mark sedan 2022, skedde i snabb takt. Soldaterna ska ha tagit sig in i Ryssland med både stridsvagnar och pansarfordon.

Dagen efter att ukrainska soldater tog sig över gränsen visade geolokaliserade bilder ukrainska fordon över en mil in i regionen, enligt tankesmedjan ISW.

Kriget i Ukraina

Bilder uppges visa ryska krigsfångar

Bilder från den ukrainska militären uppges visa hur Ukraina tar ryska soldater tillfånga vid gränsövergången i staden Sudzja, något som Volodymyr Zelenskyj tros beröra i ett uttalande på fredagen.

– Jag vill framförallt uttrycka min tacksamhet till krigarna som fyllt på ”bytesfonden” genom att ta ockupanter till fånga och hjälpa oss att frita personer från ryskt fångenskap, säger Zelenskyj.

I en video som verifierats av BBC uppger ukrainska soldater att de har tagit kontroll över Sudzja såväl som den ryska gasanläggning i staden.

– Det är lugnt i staden och alla byggnader är intakta, säger en person i videoklippet.

Offensiven kan ha stannat av

Det ryska försvarsdepartementet hävdade inledningsvis att ukrainska styrkor stoppades vid gränsen. Inlägget på Telegram redigerades senare, där uppgifter om en ukrainsk reträtt togs bort.

Under fredagen rapporterade tankesmedjan ISW med hänvisning till ryska militärbloggare att ukrainska soldater befann sig så djupt in som 3,5 mil.

Enligt New York Times ser offensiven däremot ut att ha stannat av, iallafall i riktning norrut. En analytiker som tidningen talat med tror att ”vi började se effekter av det ryska svaret under fredagen”.

Ryssland har infört en ”antiterroroperation”

Ryssland har utlyst nödläge på ”federal nivå” och infört vad ryska myndigheter kallar en ”antiterroroperation” i Kursk och de närliggande regionerna Belgorod och Brjansk.

Det möjliggör bland annat telefonavlyssning och stora begränsningar av rörelsefriheten, rapporterar AP.

Enligt lokala ryska myndigheter har fler än 76 000 invånare evakuerats, enligt rysk statlig media. Samtidigt har Ryssland kallat in förstärkning.

Det ryska försvarsdepartementet hävdar även att den ryska armén genomfört flyganfall med en termobarisk bomb som skapar en förödande tryckvåg och ett vakuum, enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet