Major Roger Djupsjö, sönderbombat hus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sprida skräck och kuva den ukrainska befolkningen”. Major Roger Djupsjö, lärare vid Försvarshögskolan om ryska attacken mot Poltava. Foto: SVT, X

Ukraina: Över 50 döda efter attack mot Poltava

Uppdaterad
Publicerad

51 personer har dödats och över 235 skadats i en rysk attack mot Poltava, enligt ukrainska myndigheter. Det är en av de blodigaste attackerna mot landet i år.

”Poltava upplever en fruktansvärd dag i dag”, skriver försvarsdepartementet på Telegram.

Två robotar ska ha slagit ner kort efter att flyglarmet ljöd och människorna i området ska inte ha hunnit ta skydd. Vid 17.30-tiden, svensk tid, letade fortfarande räddningstjänsten efter offer i rasmassorna.

– Det var en ballistisk robot, alltså en robot man inte kan styra, som användes. Här verkar det som om ryssarna sett ur deras perspektiv träffade det mål de ville och som de hävdar är ett militärt mål, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

Kriget i Ukraina

”Barbarisk attack”

Enligt president Zelenskyj ska en utbildningsverksamhet tillhörande militärens kommunikationsinstitut och ett sjukhus ha träffats. Skador ska även ha uppstått i ett näraliggande bostadsområde.

Institutet utbildar unga kadetter, såväl som erfaren militär personal, enligt dess webbplats.

”Ryssland har utfört en barbarisk attack mot en av stadens utbildningsinstitutioner”, skriver Ukrainas försvarsdepartement.

En sorgeperiod på tre dagar har utlysts i staden, som ligger i östra Ukraina drygt 10 mil från ryska gränsen.

Foto: SVT Grafik

Händelsen är en i raden av flera mycket blodiga attacker mot Ukraina under krigets gång. Senast i juli dödades 42 personer i en attack mot ett barnsjukhus i Kiev. Uppemot 200 skadades.

– Det är ett enormt angrepp mot Ukraina som pågår från Ryssland varje dag, säger Bert Sundström.

”Har tidigare inte följt krigets lagar”

Roger Djupsjö, major och lärare vid Försvarshögskolan, ser attacken som en del av Rysslands taktik att sprida skräck i Ukraina.

– Det återstår att se vad det här var för mål, har man bekämpat ett civilt mål är det emot krigets lagar men ett militärt mål är trots allt tillåtet att bekämpa. Ryssland har tidigare inte följt krigets lagar överhuvudtaget utan bekämpat civila inrättningar, sjukhus och köpcentrum, säger han i SVT:s livesändning.

Ryssland har ännu inte kommenterat.

Se hela SVT:s livesändning om anfallet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet