Darja, som blev utsatt för övergrepp av ryska soldater.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Darja, en av dem som blivit utsatta för sexuella övergrepp av ryska soldater under kriget i Ukraina. Foto: Lars Lyrefelt / SVT

Darja blev utsatt för sexuella övergrepp av rysk soldat: ”Vill att världen ska veta”

Uppdaterad
Publicerad

Över hälften av de ukrainska krigsfångarna som återvänt till Ukraina har utsatts för sexuella övergrepp, enligt FN.

Darja är en av dem. Nu berättar hon för SVT vad hon och hennes familj varit med om.

– Jag kunde antingen kämpa emot eller acceptera vad som hände och vänta tills det var över, säger hon.

Darja och hennes familj bor i Kiev. När den fullskaliga invasionen inleddes åkte de till sitt landställe i Butja för att det trodde att de skulle vara säkrare där. Men de ryska trupperna rörde sig snabbt och omringade området –snart var de överallt.

En soldat besöker Darja och hennes familj, och skjuter ett hål i taket.

Kriget i Ukraina

– Han sa: ”Ska jag skjuta er nu eller imorgon?” Min fru sa imorgon, låt oss sova först. ”Här eller på gården?” Min fru sa: ”Det är bättre ute så det inte stinker här inne sedan.” Då sköt han rätt upp i taket, berättar Anatolij, Darjas pappa.

Soldaten kommer tillbaka och hämtar Darja, och utsätter henne för sexuella övergrepp.

– Jag visste inte om jag skulle komma tillbaka, berättar hon.

FN varnar för sexuellt våld som krigsstrategi

Det är svårt att veta exakt hur många som drabbats på grund av den pågående ryska ockupationen, men över hälften av de ukrainska krigsfångar som återvänt till Ukraina har utsatts för sexuella övergrepp, enligt en rapport från FN i mars.

I en annan rapport från FN beskrivs liknande situationer som den Darja varit med om, det vill säga att ryska soldater går in i kvinnors hem och utsätter dem för våldtäkt och sexuella övergrepp.

FN menar också att ryska soldater utsätter ukrainska fångar för tortyr som bland annat innefattar sexuellt våld.

95 procent av ukrainska krigsfångar torteras, menar Danielle Bell, ansvarig för FN:s människorättsobservatörer i Ukraina (HRMMU), enligt Kyiv Post i augusti.

Och sexuella övergrepp under krigstid är inte heller ovanligt, historiskt sett har det använts som krigsföring i bland annat forna Jugoslavien och Kongo.

Kunde bearbeta övergreppen med konst

Trots att hon nu vill berätta om vad hon varit med om, tog det två år för Darja att våga berätta för sin pappa om vad som egentligen hände när hon blev bortförd.

– När jag minns det kommer det som en skugga inombords. Jag tycker inte om att minnas, när jag jobbar så blir jag av med stressen, säger Anatolij, Darjas pappa.

Darja är konstnär och använder konsten som ett sätt att bearbeta våldtäkterna, och hoppas kunna få andra som blivit utsatta att våga prata.

– Jag vill att världen ska veta vad ryssarna gör, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet