SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönssno.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson i videon: ”Zelenskyj vill visa att han är intresserad av fredsförhandlingar ”. Foto: SVT

Det vill president Zelenskyj uppnå med ”segerplanen”

Publicerad

President Zelenskyj har en plan för hur Ukraina ska vinna kriget. I september ska han presentera den för USA:s president Joe Biden och för presidentkandidaterna Kamala Harris och Donald Trump i ett försök att säkra supermaktens fulla stöd i framtiden.

– Liksom resten av världen förbereder Ukraina för att Trump kan bli nästa president, säger Elin Jönsson, Ukrainakorrespondent på SVT.

Zelenskyj var sparsam med detaljerna. men uppgav i veckan att ett inkluderande av Ukraina i ”den globala säkerhetsinfrastrukturen”, diplomatisk press gentemot Ryssland samt anfallet mot Kurskregionen ingår i planen.

Han var däremot tydlig med att restriktionerna kring användningen av långdistansrobotar från väst mot Ryssland enligt honom är alltför hårda.

Kriget i Ukraina

– De vill inte prata om det och jag fortsätter att ta upp det, sa Zelenskyj.

Planerar för nytt fredsmöte

Den ukrainske presidenten meddelade också i veckan att samtal pågår med Saudiarabien, Qatar, Turkiet och Schweiz om att arrangera ett nytt fredsmöte likt det som ägde rum i Bürgenstock i Schweiz i juni.

Ryssland var inte inbjudet till det första mötet, men den här gången vill den ukrainska regeringen även att ryssarna deltar. Kreml har hittills tackat nej.

Står långt ifrån varandra

Både Ryssland och Ukraina har under året sagt att kriget sannolikt kommer att avslutas genom förhandlingar. Men redan innan Ukrainas anfall mot Kurskregionen inleddes stod länderna långt ifrån varandra i synen på vad sådana samtal ska handla om.

Ukraina litar inte på att ryssarna håller ett framtida avtal och vill därför ha garantier från omvärlden om att Ryssland inte tillåts invadera igen. En förutsättning för samtal har enligt Ukraina alltid varit att den ryska militären lämnar ukrainskt territorium.

Ryssland, som olagligt annekterat fyra av Ukrainas regioner, har sagt sig vara villiga att samtala. Kreml har samtidigt varit tydliga med att man fortfarande har som mål att ”avnazifiera” och demilitarisera Ukraina.

Hör SVT:s Elin Jönsson om president Zelenskyjs mål med ”segerplanen” i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet