Två bilder. Modi och Zelenskyj skakar hand och Bert Sundström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olja, vapen och gemensamma intressen – hör SVT:s Bert Sundström om hindren som står i vägen för Indien som medlare i kriget. Foto: Ukrainas presidentstab & Filip Brusman

Indien vill medla i kriget i Ukraina – Bert Sundström: ”Stöttar i praktiken Ryssland”

Publicerad

Indiens premiärminister Narendra Modi har lyfts som en möjlig medlare i kriget i Ukraina efter hans uppmärksammade besök i Europa.

– Någon form av samtal kanske de skulle ordna, men helt säkert utan några riktiga resultat, säger SVT:s tidigare Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Det var en fredligt sinnad Narendra Modi som i veckan besökte Polens premiärminister Donald Tusk i Warszawa. I ett tal under mötet meddelade Modi att Indien är redo att bistå med ”allt tänkbart stöd” för att genom dialog och diplomati få ett slut på kriget i Ukraina.

– Vi är säkra på att Indien kan spela en mycket viktig roll här. Den här förklaringen är av stor vikt, sa Tusk som svar på uttalandet.

Kriget i Ukraina

Kort därefter reste Modi vidare till Ukraina för möten med Volodymyr Zelenskyj.

Vill stärka ställningarna i väst

Indien har upprepade gånger under kriget nämnts som en möjlig medlare mellan Ryssland och Ukraina. Att få den stämpeln ligger i landets intresse, förklarar SVT:s utrikesreporter Bert Sundström. Inte minst när det kommer till att stärka sitt anseende gentemot länder i väst.

– Man vill visa till exempel USA att Indien faktiskt inte bara står på Putins sida, utan också bryr sig om Ukraina. Hur mycket som är sant i det ställningstagandet vet jag inte riktigt.

I själva verket framstår Indien som ganska långt ifrån en neutral part i konflikten. Banden mellan Modi och Putin är starka – och nyligen passerade Indien Kina som den största inköparen av rysk olja i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet