Karta över flygbasen Marinovka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tryckvågen slår mot bostadshuset – här är klippen från attacken mot flygbasen. Foto: Arrowsmap/Telegram

Stor ukrainsk drönarattack mot rysk flygbas

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagmorgonen utsattes militärflygplatsen i Volgogradregionen för en omfattande drönarattack. På flygbasen fanns ett stort antal stridsflygplan, sekundära explosioner tyder på att även ammunitionsförråd träffats.

SVT har granskat flera videosekvenser som lagts upp av ryska privatpersoner på sociala medier. Tre av dem har geolokaliserats av SVT.

Kan tvinga ryssarna att flytta sina attackflygplan

I ett av de andra videoklippen hörs en man säga ”allting brinner, allting exploderar”. Satellitbilder tagna i april 2024 visar att det fanns 27 stycken SU-24 samt sju stycken SU-34 på basen.

Kriget i Ukraina

– Det är en normalstor rysk flygbas. En SU-34 är ett väldigt potent attackflyg och kan man begränsa Ryssland är det bra både ur strategisk och operativ synvinkel för Ukraina. Det är ett sätt att tvinga ryssarna att flytta sina attackflyg längre bort från Ukraina, bort från de ukrainska drönarna, säger Stefan Wilson avdelningschef vid Försvarshögskolan och tidigare JAS-pilot.

Bränder syns på NASA:s satellitbild

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasas satellit registrerade under torsdagen fyra bränder på Marinovkabasen.

Bild från Nasas Fire Information for Resource Management System, FIRMS. Foto: Nasa

Satellitbilder från Planet visade att det fanns ett stort antal stridsflyg på basen så sent som under gårdagen. Satellitbilder från torsdagskvällen visar den attackerade flygbasen.

Nya satellitbilder visar den attackerade flygbasen. Foto: Airbus/@MT_Anderson

Efter attacken uppstod en rad sekundära explosioner. Satellitbilderna bekräftar att både stridsflyg och ammunitionsförråd förstörts.

Ryssland bekräftar angreppet

Regionens guvernör Andrej Botjarov skriver på Telegram att luftförsvaret avvärjt en drönarattack, men att en nedskjuten drönare orsakat en brand vid basen. Ryska försvarsmakten har inte kommenterat attacken mot basen, men skriver att 13 ukrainska drönare förstörts i Volgogradregionen.

I en tidigare version av bildtexten stod det att klippet i inslaget ovan visar hur ett fönster krossas av en tryckvåg. Det stämmer inte. Däremot visar andra klipp som geolokaliserats av SVT hur fönstren krossats i andra byggnader, till exempel i byns grundskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet