Artem, som undviker att bli mobiliserad in i Ukrainas armé.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT träffade Artem, som försöker undvika att bli kallad till Ukrainas armé – genom att hålla sig inomhus. Foto: Emil Larsson / SVT

Artem gömmer sig – för att inte bli inkallad till ukrainska armén

Publicerad

I Ukraina behöver armén hela tiden kalla in nya soldater.

Men flera tusen män håller sig undan för att undvika mobiliseringen.

– Jag väntar och hoppas på det bästa, säger Artem som SVT har träffat på plats i Ukraina.

Bakom fördragna gardiner väntar han. Den 29-årige it-teknikern Artem väntar och hoppas att kriget kommer att lösa sig utan hans inblandning.

Ingen vet exakt hur många de faktiskt är, men enligt Artem handlar det om minst hälften av hans vänner som gömmer sig. Andra har flytt landet.

Kriget i Ukraina

Jobbar hemifrån

Artem kan jobba hemifrån, han beställer mat och tar taxi de gånger han ska umgås med andra – i slutna sällskap, berättar han.

Han säger att frihet är viktigt, men att han varken har modet eller styrkan att försvara sitt land.

– Jag känner mig inte värdelös, men det känns inte som jag gör tillräckligt, säger han.

Slår mot ekonomin

I en rapport från Ukrainas centralbank, som citerades av TT i början av augusti, väntas 400 000 ukrainare lämna landet. En fördubbling jämfört med centralbankens siffror från tidigare i år.

De stora strömavbrotten, orsakade av ryska attacker mot energianläggningar i landet, pekas ut som en av orsakerna. En annan är att många ukrainare blir vana vid ett liv utomlands.

Unga män som illegalt lämnar landet för att undvika mobiliseringen pekas ut som ytterligare en anledning. Även om det exakta antalet är svårt att beräkna, drabbas ekonomin hårt av att många unga män utvandrar.

Redan innan kriget var födelsetalen i Ukraina också bland de lägsta i världen. Nu registreras nästan tre gånger fler döda än födda i landet, enligt The Kyiv Independent.

Samtidigt är budskapet från Ukraina tydligt.

– Uppmaningarna syns överallt i hela landet: Anmäl dig till armén, ta ditt ansvar och utkräv hämnd, berättar Bengt Norborg, SVT:s utsände på plats i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet