En man och räddningstjänst som släcker en brand i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vill skapa ett helvete för ukrainarna” – Paasikivi om ryska attackerna. Foto: SVT och Ukrainas räddningstjänst/AFP/TT

Flera döda i storskalig rysk attack mot Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Invånare över stora delar av Ukraina vaknade på måndagsmorgonen upp till ljudet av explosioner.

Flera dödsfall har rapporterats i ett massivt ryskt anfall, som ännu en gång har riktat in sig mot landets infrastruktur.

Redan vid midnatt började flyglarmen ljuda på flera håll i Ukraina. Enligt landets flygvapen har en våg av ryska drönare skickats mot städer över hela landet, och senare följts upp av robotangrepp.

I huvudstaden Kiev hördes flera explosioner under morgonen när människor tog sig ner i tunnelbanan för att söka skydd. Delar av el- och vattenförsörjningen i staden har slagits ut, meddelar Kievs borgmästare Vitalij Klytjko.

Kriget i Ukraina

Minst fem döda

Minst fem personer har dödats och många skadats i vad som beskrivs som ett av de största samlade ryska anfallen hittills under kriget.

Totat 15 av Ukrainas 24 regioner har attackerats, enligt Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal.

– Det här en av de största attacker på senare tid som drabbat så stor del av landet samtidig, säger SVT:s korrespondent Elin Jönsson i Morgonstudion.

Nödstopp i elförsörjningen

Totalt har över hundra drönare och hundra robotar avfyrats under natten och morgonen, uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Enligt det ryska försvarsdepartementet riktade attacken specifikt in sig mot Ukrainas energiinfrastruktur, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

Stora ukrainska elbolag har under morgonen infört nödstopp i strömförsörjningen med anledning av attackerna och enligt Volodymyr Zelenskyj är skadorna på energisektorn är stora.

”Men där det har blivit strömavbrott pågår redan restaurering. Våra reparatörer kommer att arbeta dygnet runt. Vi ska återställa elektriciteten”, skriver han på Telegram.

”Går inte att försvara”

Att skydda sig mot omfattande attacker mot infrastrukturen är en nästintill omöjlig uppgift, menar före detta överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Elnätet är vidsträckt och det går inte att försvara varje liten transformatorstation eller ställverk, säger han i Morgonstudion.

Enligt Joakim Paasikivi är storskaliga attacker likt måndagsmorgonens en del av den ryska strategin.

– Det är ett led i den ryska ambitionen att helt slå ut det ukrainska elnätet, kraftförsörjningen och skapa ett helvete för ukrainarna, säger han.

Personer i Kievs tunnelbana

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På morgonen den 26 augusti attackerade Ryssland Ukraina med drönare och missiler, något som fick Kiev-borna att gömma sig i stadens tunnelbana. Foto: EBU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet