Ringar av eld i ett skogsparti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bild för bild: Så funkar den eldsprutande drönaren. Foto: Ukrainska militären

Ukrainsk drönare sprutar eld – expert: ”Skräckinjagande”

Uppdaterad
Publicerad

Ett klipp från fronten i Ukraina visar hur en ensam drönare sätter eld på ett helt skogsparti. Det är första gången en drönare används i strid på det här sättet i kriget, enligt den brittiske drönarexperten David Hambling.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger han till SVT Nyheter.

Filmen började att spridas på Telegram under måndagen. Både ryska och ukrainska konton har hävdat att drönaren är deras.

Ukrainska medier skriver dock att drönaren tillhör landets 108 brigad och det med hänvisning till en nyskapad Telegramkanal som utger sig för att tillhöra styrkan.

Kriget i Ukraina

Klippet har geolokaliserats till Zaporizjzjaregionen i närheten av Robotyne, en av de orter där hårdast strider pågått på sydfronten.

Inte förbjudet

Det finns idag inget allmänt internationellt förbud mot att använda eld mot stridande i krig. På grund av den smärta och skräck sådana vapen orsakar hos motståndaren har etiken kring användningen kritiserats.

Det är däremot inte tillåtet att urskillningslöst använda sådana vapen mot civila områden.

Hör författaren och drönarexperten David Hamblings analys av drönarklippet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet