Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) och Donald Trump, republikanernas presidentkandidat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Donald Trumps fredsplan går emot det Natos allierade länder har sagt, enligt försvarsminister Pål Jonson (M). Foto: SVT och Anna Moneymaker/AFP.

Försvarsministern om Trumps fredsplan i Ukraina: ”Inte något vi stödjer”

Publicerad

Donald Trump säger sig kunna lösa kriget i Ukraina på ett dygn. I planen ingår bland annat att Ukraina inte ska kunna bli medlemmar i EU eller Nato. En idé som försvarsminister Pål Jonson (M) säger nej till.

– Det är inte någonting vi stödjer, säger han i SVT:s 30 Minuter.

Om Donald Trump vinner det amerikanska presidentvalet har han lovat att lösa kriget i Ukraina innan han installeras som president. Sveriges försvarsminister vill inte säga något om Trumps förutsättningar att lyckas med planen, men han betonar att det enbart är Ukraina som kan avgöra när det är läge att fredsförhandla.

– Det är viktigt att det inte sker några beslut över Ukrainas huvud, säger Pål Jonson (M) i 30 Minuter.

Kriget i Ukraina

”Ukraina har rätt att bli allierad”

Trump har ännu inte presenterat nån fullständig fredsplan, men hans vicepresidentkandidat JD Vance har beskrivit delar av den.

I korta drag handlar det om att en demilitariserad zon upprättas längs den nuvarande fronten och att de ockuperade områdena tillfaller Ryssland. Därtill ska Ukraina, mot säkerhetsgarantier, inte heller kunna bli medlemmar i EU eller Nato. Det är en idé som Sverige inte stödjer, enligt försvarsminister Pål Jonson.

– Alla allierade inom Nato har slagit fast att Ukraina har rätt att bli allierad och att Ukraina ska bli allierad, säger Jonson.

– Grundbulten är att alla länder själva ska avgöra sina säkerhetspolitiska vägval, inklusive om de ska bli medlemmar av EU eller Nato.

Se hela intervjun med försvarsminister Pål Jonson (M) här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet