Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Stödet för Ukraina splittrar USA, för Demokraterna står USA:s globala roll som ledande demokratiskt supermakt på spel” – hör mer i klippet. Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Stödet till Ukraina splittrar USA och presidentkandidaterna

Uppdaterad
Publicerad

En lovar krigsslut på ett dygn, en annan låter Ukraina helt äga frågan.

Stödet till Ukraina splittrar både amerikaner och de två presidentkandidaterna, som än så länge förhåller sig vaga kring hur en fred i regionen ska nås.

USA:s hållning i Ukrainakriget efter presidentvalet är på tapeten i samband med president Volodymyr Zelenskyj besök i landet.

Under resan ska Zelenskyj själv presentera sin segerplan för president Joe Biden, och även hinna träffa presidentkandidaterna Kamala Harris och Donald Trump.

Kriget i Ukraina

För Ukraina kan höstens presidentval innebära ett vägskäl för relationen länderna emellan.

Donald Trump har återkommande sagt att han inom loppet av några dygn skulle kunna få slut på kriget i Ukraina.

Hur det skulle gå till har den republikanske presidentkandidaten inte svarat på. I valdebatten mot Kamala Harris vägrade dessutom Trump att svara på om han vill att Ukraina ska vinna kriget.

Demilitariserad zon

Vicepresidentkandidaten JD Vance har dock i intervjuer öppnat för att en demilitariserad zon mellan Ukraina och Ryssland samt löften från Ukraina om att inte gå med i Nato skulle kunna ingå i en fredsplan.

Planen väcker dock frågor – även inom det egna partiet, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

– Vem är det som ska sköta en demilitariserad zon? Och vart exakt ska den zonen ligga? Än så länge är det en orealistisk plan, säger han i Aktuellt.

Större stöd bland demokrater

Undersökningar visar att en majoritet av amerikanerna vill se någon form av fredsförhandling i Ukraina. Samtidigt är landet splittrat i synen på stöd till Ukraina, i ett läge då USA har gett motsvarande 570 miljarder kronor i militärt bistånd.

Medan enbart 36 procent av republikanerna anser att USA har en skyldighet att hjälpa Ukraina står hela 63 procent av demokraterna bakom landets stöd, enligt opinionsinstitutet Peuh.

Trots Demokraternas tydligare ställning för Ukraina i kriget har dock vare sig president Joe Biden eller presidentkandidaten Kamala Harris presenterat en plan för hur kriget ska ta slut.

– De har stått fast vid att det är Ukraina som ska bestämma hur en rättvis fred ska se ut, säger Fouad Youcefi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet