– Det sker ett politiskt krig vid sidan om de militära upptrappningarna och båda sidor försöker positionera sig, säger Mellanösternexperten Anders Persson till SVT. Foto: SVT

Experten om den brutna vapenvilan i Gaza: ”Båda sidor försöker positionera sig”

Publicerad

Efter fyra veckor har eldupphör brutits på Gazaremsan. Enligt Anders Persson, statsvetare och Mellanösternexpert, är upptrappningen väntad.

– Det är inte förvånande, båda sidor har hotat med att göra exakt det som sker nu, säger han i Morgonstudion.

Ballonger konstruerade för att skapa bränder har sänts in över Israel medan israeliska flygvapnet svarar med attacker mot Gazaremsan. Enligt Anders Persson ska det här ses som det första steget på de två sidornas eskalationstrappor.

– Vapenvilan bröts på ett tydligt sätt, samtidigt förefaller det vara lugnt i Gaza och längs gränsen med Israel nu på morgonen, säger han.

”Hamas har mycket större stöd än rivalen”

Varför händer det nu?

– Det sker ett politiskt krig vid sidan om de militära upptrappningarna och båda sidor försöker positionera sig. Hamas vill ha mer bistånd och lättnader kring blockaden i Gaza och man har också flyttat fram sina positioner avsvärt internt på den palestinska arenan.

– Det kom en opinionsundersökning igår som visar att Hamas har mycket, mycket högre stöd nu än rivalen, den palestinska myndigheten. På samma sätt är det i Israel. Regeringen där är tre dagar gammal och behöver visa sig stark i den här situationen.

”Ser marschen som en klar och tydlig provokation”

Palestinierna är också upprörda över högerextrema demonstrationer i Israel.

– I går var det en så kallad flaggmarsch i Jerusalem där Israel firar och högtidlighåller det man kallar för enandet av Jerusalem efter kriget 1967. Palestinerna ser de här områdena som ockuperade och ser marschen som en klar och tydlig provokation.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.