En israelisk kvinna släpps fri av Hamas och tas om hand av Röda korset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Doron Steinbrecher, som varit gisslan hos Hamas sedan oktober 2023, går snabbt in i Röda korsets bil när hon och två andra unga kvinnor släppts fria av terrorgruppen. Foto: SVT

Experten om pådraget: Hamas vill visa att de inte är utslagna

Publicerad

När den israeliska gisslan överlämnades omgärdades de av maskerade, uniformerade män med tunga vapen.

Med bilderna som kablades ut i världen ville Hamas visa att de trots stora förluster är långt ifrån utslagna.

– Hamas försöker använda tillfället till att propagera för att man är redo att fortsätta kriget om så behövs, säger Michael Schulz, professor i freds- och utvecklingsforskning.

Att terrorgruppen Hamas har lidit stora förluster under det 15 månader långa kriget i Gaza råder ingen tvekan om, men hur stora är svårbedömt.

Enligt Israel har minst 18 000 Hamas-medlemmar dödats. Bland de döda finns många i Hamas högsta ledning, bland annat Yahya Sinwar som pekats ut som drivande bakom attacken den 7 oktober 2023 då mer än 1 100 israeler dödades.

Krig mellan Israel och Hamas

Israel har också lyckats med sitt mål att slå ut stora delar av Hizbollah, som öppnade en front i norra Israel för att stötta Hamas. Samtidigt har Hamas förlorat stöd då regimen i Syrien fallit och Iran tonat ner sin roll i regionen.

Rekryterar lika många som de förlorar

Men USA:s tidigare utrikesminister Anthony Blinken konstaterade i ett tal i januari att när Israel drar sig tillbaka efter en operation brukar Hamas snabbt vara tillbaka i området. Att slå ut Hamas med militära medel är svårt, så länge palestinierna inte har något annat alternativ.

Enligt amerikanska beräkningar har Hamas kunnat rekrytera lika många nya för varje förlust de tagit, rapporterar CNN.

Ung befolkning som växt upp med krig

Michael Schulz säger att palestinier generellt ser den israeliska ockupationen som illegal och orättvis. Därför är det inte är svårt att få unga män i Gaza att ansluta sig till Hamas.

– Det är en väldigt ung befolkning i Gazaremsan som bara upplevt ockupation, konfrontation och ibland fullskaliga krig. De senaste 15 månaderna har handlingsutrymmet blivit ännu mindre, man upplever en hopplöshet och att det inte finns något annat alternativ än att försöka kämpa, säger han.

Styret i Gaza en öppen fråga

Hur det framtida styret i Gaza ska se ut i framtiden blir nu en fråga för politiska förhandlingar om vapenvilan står sig.

– Palestinska myndigheten i Västbanken ses som ett alternativ för att man inte vill att Hamas ska styra. Men om Hamas fortfarande har militär kapacitet kvar, kanske de de facto fortsätter styra i Gaza.

Det som kan få stödet till Hamas att falna är om vapenvilan fortsätter men befolkningen inte ser några förändringar, säger Schulz.

– Blir det ingen återuppbyggnad och ingen nödhjälp kommer in så ökar risken för kritik mot dem som styr. Då tappar Hamas i legitimitet. Det har vi sett efter tidigare krig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet