Serbien slits mellan EU och Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Serbiens president Alexandar Vucic har hyllats för sin förmåga att balansera mellan EU och Ryssland, men efter invasionen av Ukraina har pressen ökat på Vucic att välja sida.

På söndag går serberna till val – men tankarna om framtiden är splittrade.

Många serber säger att hjärtat hör till Ryssland men hjärnan Europa.

– Det är en dubbel känsla bland serberna. Du hör dem som jämför den ryska invasionen av Ukraina med interventionen av Nato i före detta Jugoslavien 1999. Det är en invasion som genomförts utan tillstånd från FN:s säkerhetsråd, säger Stefan Vladisaljev, säkerhetspolitisk expert med fokus på Östeuropa och Kina.

Kriget i Ukraina

Serbiens president Alexandar Vucic har genomfört flera reformer för att Serbien ska antas som medlemsland i EU.

De officiella förhandlingar mellan Serbien och EU om ett serbiskt EU-medlemskap inleddes i Bryssel 2014. Så sent som i januari 2022 genomfördes en folkomröstning i landet om författningsändringar som ett led i möjliggöra att Serbien blir en del av EU.

Putin en beskyddare

Samtidigt ser många serber Ryssland som en brodernation och Vladimir Putin som en beskyddare. Serbien är beroende av Ryssland för energiförsörjning och stöd i den brännande Kosovofrågan.

Ännu en försvårande omständighet, i valet mellan EU och Ryssland, är Serbiens infekterade relation till Nato efter flyganfallen mot bland annat Belgrad på 1990-talet, i vilka många civila dog som till exempel vid bombningen av huvudkontoret för Serbiens radio- och tv, där 16 personer dog i Natos flyganfall under Kosovokriget. 

Serbien har ställt sig bakom andra länder i FN och fördömer kriget i Ukraina. Samtidigt har Serbien fortfarande inte infört sanktioner mot Ryssland som EU och USA.

Ett beslut som hyllats av Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov.

– Vi tror att de kommer att fortsätta att fatta kloka beslut i den här situationen, sa Sergey Lavrov under ett videosamtal med serbiska journalister, enligt AP.

”Allmänheten är kluven”

Enligt Stefan Vladisaljev kommer den största utmaningen för Serbiens ledare vara att behålla goda relationer med Ryssland och samtidigt behålla kandidaturen till EU. För även om många serber är emot kriget i Ukraina, ses Ryssland som en viktig partner av majoriteten av befolkningen.

– Den stora allmänheten är kluven, precis som Serbiens officiella hållning, i frågan om vad som händer i Ukraina. Om sanktionerna mot Ryssland fortsätter på internationell nivå tror jag att Serbien kommer att tvingas göra ett val. Det blir ett svårt val men det måste göras, säger Stefan Vladisaljev

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet