Experten om tech-förhören: Visar hur viktiga de här företagen blivit

Publicerad

Under onsdagen förhörs ledarna för fyra av världens mäktigaste företag av den amerikanska kongressen. – Man har förstått att det här är företag som påverkar villkoren på många marknader, säger Martin Mandorff, chef för enheten för marknadsmissbruk vid Konkurrensverket i kvällens Aktuellt.

– I EU och i Sverige har vi utrett de här företagen under en lång tid, de senaste fem till åtta åren, men nu har man kommit igång i USA och verkligen förstått att det här är företag som påverkar villkoren på många marknader.

Frågan är nu vilken effekt kongressförhören av vd:arna för Amazon, Apple, Facebook och Googleägaren Alphabet kommer att ha på sikt.

– Just kongressförhören leder ju inte till något direkt ingripande men många amerikanska myndigheter lyssnar på det här och kan använda det som en del i sina utredningar. Och det pågår utredningar mot alla fyra företag just nu kring olika aspekter, säger Martin Mandorff.

”Inte olagligt att vara stor”

Under kvällens förhör har Amazons vd Jeff Bezos, Google och Alphabets vd Sundar Pichai, Facebooks vd Mark Zuckerberg och Apples vd Tim Cook tillbakavisat anklagelserna och framhärdat att det inte är olagligt att vara stor.

– Och det har de rätt i. De har växt på grund av sin otroliga effektivitet och nyskapande. Problemet är att de nu har en sådan makt att det finns en risk att de kan hindra nya företag från att utmana dem. Och det är då vi konkurrensmyndigheter kommer in och ska se till att de här marknaderna hålls dynamiska, så att konsumenterna kan få nya produkter från andra företag.

EU viktigare för Sverige

Om utredningarna mot tech-jättarna kommer att få någon effekt i Sverige är oklart, enligt Martin Mandorff.

– För oss viktigare vad som händer på EU-nivå. Men visst, kommer det nya regleringar i USA så kommer det att påverka hur de här företagen beter sig globalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.