Experten om Zaporizjzja: ”Troligast att anläggningen blir obrukbar”

Uppdaterad
Publicerad

Beskjutningen av det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja har skapat internationell oro för att en atomkatastrof ska inträffa. Osannolikt, enligt Tomas Jelinek på svenska Strålsäkerhetsmyndigheten som samtidigt menar att beskjutningen kan få andra följder.

– Det troligaste är ett produktionstopp utan radioaktiva konsekvenser, säger han.

En av reaktorerna i Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja stängdes i fredags av på grund av skador efter rysk artilleribeskjutning, enligt Ukrainas statliga kärnkraftsbolag Energoatom. Anläggningen består av sex reaktorer, men bara tre var i drift före fredagens attack.

Ryssland har hävdat att det är Ukraina som ligger bakom beskjutningen.

Kan handla om snabbstopp

Enligt Tomas Jelinek, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, kan det handla om att reaktorn gick igenom ett snabbstopp vilket kan tolkas som en normal säkerhetsåtgärd för ett kärnkraftverk. 

– Säkerhetssystemen gjorde att styrstavarna föll ner och reaktorn stängde av produktionen helt enkelt. Det är sådant som händer i snitt en gång per år för ett kärnkraftverk, säger han. 

– Den stoppas helt enkelt för något inte är som det ska. 

Värsta scenario jämförbart med Fukushima 2011

Tomas Jelinek pekar på att det mest sannolika är att kärnkraftverket till följd av kriget i Ukraina så småningom blir obrukbart, men utan att det nödvändigtvis leder till en kärnkraftsolycka eller ett stort haveri.

I så fall kan delar av Ukrainas energisystem slås ut.

– Det värsta som kan hända är ett svårt haveri och då har vi analyserat vad som kan hända vilket kan jämföras med Fukushima 2011. Om då en incident uppstår och alla säkerhetsystem är ur funktion så kan man få en härdsmälta, men konsekvenserna sker inom ett par mil i närområdet.

– Det är osannolikt, men inte omöjligt, tillägger han.

Kärnkraftverket i Fukushima hade samma struktur som Zaporizjzja med sex lättvattenreaktorer av samma typ, enligt Tomas Jelinek.

Säkerhetsystemen ska vara robusta

Situationen på plats är dock svår att bedöma, understryker han.

Enligt ett uttalande från FN:s atomenergiorgan IAEA under lördagen finns det en ”mycket påtaglig risk för en kärnkraftskatastrof”, men det finns inga uppgifter om skador på reaktorerna eller utsläpp av radioaktiva ämnen.

Däremot har inte IAEA fått åka dit för att oberoende bedöma kärnkraftverkets status, menar Tomas Jelinek.

– Kärnkraftverk är byggda för att tåla extrema händelser och även explosioner. De är robusta men det finns explosioner som är tillräckligt stora, då kan delar av anläggningen gå sönder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.