Oron i Ukraina: Nya ryska attacker – rättfärdigade av Amnestys rapport

Uppdaterad
Publicerad

Rapporten från Amnesty, som anser att Ukraina bryter mot internationell lag och sätter civila i fara, har redan kritiserats hårt. Nu finns en oro i Ukraina att Ryssland med hjälp av rapporten ska rättfärdiga nya attacker mot landet.

Människorättsorganisationen Amnesty publicerade i torsdags en rapport där man hävdar att ukrainska styrkor äventyrar civilas liv genom att upprätta baser i bostadsområden och på skolor och sjukhus.  

Rapporten har mött hård kritik. SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia, som tillsammans med fotograf Marco Nilsson är plats i Kiev, säger att många ser allvarligt på innehållet i rapporten.

– Farhågan är att Ryssland ska börja använda det här i sin krigföring och i sin propaganda. Just nu utreds över 20 000 krigsbrott som Ryssland kan ha utfört, säger hon i Rapport.

Ordförande avgick i protest

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avfärdar innehållet i Amnestys rapport och har i stället anklagat Amnesty för att försöka ”skifta ansvaret från angriparen till offret”. 

– Det finns ingen situation, inte ens en hypotetisk sådan, som kan berättiga en enda av de ryska attackerna mot Ukraina, säger han i ett uttalande.

Oksana Pokalchuk, ordförande för Amnesty International i Ukraina, har avgått i protest mot rapporten. Hon skriver på Facebook att organisationen inte har tagit hänsyn till den ukrainska avdelningens invändningar mot rapporten. Följden är att Amnesty har publicerat material som nu används i rysk propaganda, skriver Pokalchuk.

Svenska Amnesty står bakom

Ryssland har redan börjat använda rapporten i propagandasyfte, bland annat i Storbritannien har den ryska ambassaden länkat till rapporten i sociala medier och återberättat valda delar.

Svenska Amnesty står bakom rapporten, säger generalsekreteraren Anna Johansson i en intervju med Svenska Dagbladet.

– Alla parter har en skyldighet att respektera den internationella humanitära rätten och i möjligaste mån skydda civila. I detta fallet handlar det om specifika platser och tidpunkter där vi menar att Ukrainas militär borde ha skyddat civila på ett bättre sätt, säger hon till SvD och påpekar också att både FN och Human Rights Watch tidigare i sommar har kommit med liknande kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.