15 000 krigsbrott utreds i Ukraina: ”Arbetet måste göras nu”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som kriget rasar utreds 15 000 misstänkta krigsbrott i Ukraina.

– Inom kort hoppas vi på hundratals åtal, säger Jurij Bilousov, chefen för Ukrainas krigsbrottsenhet, till SVT.

I en liten by norr om Kiev pågår ett unikt detektivarbete. Sasha Romantsova och hennes medarbetare går från hus till hus och ställer frågor. De fotograferar spår av stridsfordon runt den nedbrända kyrkan och besöker skolan som de ryska trupperna använt som bas. Grannbyarna Lukyanivske och Rudnytske hölls av ryska styrkor i 26 dagar.

Fem misstänkta krigsbrott har identifierats här. Ett av dem är den misstänkta avrättningen av en civil man. Men att samla in bevis under ett krig som samtidigt rasar är en kamp mot klockan.

Kriget i Ukraina

– Detaljer glöms bort och man reparerar spåren för att gå vidare med sina liv. Därför måste det här arbetet göras nu, säger Sasha Romantsova som leder den prisbelönta människorättsorganisationen Center for Civil Liberties.

Utredare från flera länder

Jurij Bilousov, chef för Ukrainas krigsbrottsenhet instämmer. Ukrainas riksåklagare har öppnat fler än 15 000 utredningar om misstänkta krigsbrott begångna efter Rysslands invasion den 24 februari.

Såväl den Internationella brottmålsdomstolen i Haag som flera europeiska länder har sänt utredare till Ukraina. Utan stöd från dem, och från människorättsorganisationer, skulle man inte hinna med dokumentationsarbetet. 

– Vi försöker hitta sätt att samarbeta på ett bättre sätt. Det handlar om vilken information vi behöver och vilken information de kan bidra med, säger Jurij Bilousov i en intervju med SVT:s Agenda.

Unikt arbete

I Zaporizhzhia i sydöstra Ukraina intervjuar jurister från Human Rights Watch människor som lyckats ta sig ut från ryskockuperade områden. Belkis Wille har tidigare arbetat i konflikter i exempelvis Jemen och Syrien och menar att det utredningsarbete som nu sker i Ukraina är unikt.

– Jag har aldrig varit hoppfull i någon annan konflikt att vi kommer att få se ett stort antal åtal för krigsbrott. Det avgörande kommer att vara kvaliteten på dessa åtal, säger hon till SVT:s team i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet