Kazakstan och Ryssland har haft goda relationer ända sedan landets självständighet. Med en betydande rysk minoritetsbefolkning har det alltid legat i Kazakstans intresse, enligt Johan Engvall.
– Det har blivit viktigt att se till att relationen är bra och att de inte uppfattas som diskriminerade för att avvärja att Ryssland skulle göra anspråk på delar av Kazakstan. Det finns sådana tendenser i vissa politiska hörn i Ryssland, säger han.
Unik användning av CSTO
I onsdags bad president Kasym-Zjomart Tokajev den ryskledda försvarsalliansen CSTO om hjälp mot inhemska ”terrorister”, och redan nu ska fredsbevarande styrkor vara på plats i landet.
– Det saknar motstycke. Det är en allians vars fokus varit att skydda medlemsstaterna mot yttre hot, det här är första gången den sätts in i ett land för att skydda styret mot sin egen befolkning, säger Johan Engvall.
Enligt honom kan liknande situationer uppkomma i framtiden vid demonstrationer i andra auktoritära länder i närområdet.
– Det här sätter ett prejudikat. Om man utmanas av protester så har det tidigare gått att använda sig av CSTO för att hålla sig kvar vid makten. På ett sätt stärks Rysslands säkerhetsdominans. Det här underminerar så klart Kazakstans anseende internationellt.
Ska inte påverka toppmötet
Den 10 januari ska representanter från USA och Ryssland mötas i Genève för att diskutera den ansträngda situationen vid Ukrainas gräns. Men där lär situationen i Kazakstan inte få någon större betydelse, enligt Johan Engvall.
– Det underminerar inte möjligheterna att agera i Ukraina. Det är två separata saker.
Men om det skulle gå bortom kontroll skulle det kunna ställa till problem.
– Skulle strider urarta och ryska trupper skjuter på den kazakiska befolkningen så skulle det kunna få graverande konsekvenser. Men jag tror att de ryska styrkorna mest fokuserar på att övervaka strategiska objekt snarare än att ha en synlig roll.
Det här är CSTO
Collective Security Treaty Organization (CSTO) är ett militärt försvarssamarbete mellan en rad länder som tidigare var en del av Sovjetunionen. Medlemsstaterna har lovat att komma till varandras undsättning om en av dem blir angripen.
I dag är Ryssland, Armenien, Belarus, Kazakstan, Kirgizistan och Tadzjikistan medlemmar. De håller årliga militärövningar tillsammans och samarbetar på en rad säkerhetsrelaterade områden, bland inom annat vapenhandel och kontraterrorism.
Medlemmarna turas om att inneha den roterande ordförandeposten och är förbjudna från att gå in i andra försvarssamarbeten, till exempel Nato.