Två explosioner inträffade nära Israels ambassad i Köpenhamn under natten till onsdag. Tre svenskar i åldrarna 15-20 år har gripits misstänka för inblandning meddelar Köpenhamnspolisen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här grips tre svenska män – efter explosioner nära Israels ambassad i Köpenhamn. Foto: DR

Explosioner nära Israels ambassad i Köpenhamn – tre svenskar gripna

Uppdaterad
Publicerad

Två explosioner inträffade nära Israels ambassad i Köpenhamn under natten till onsdag. Tre svenskar i åldrarna 15-20 år har gripits misstänka för dådet, meddelar Köpenhamnspolisen.

Explosionerna inträffade klockan 03.20 vid korsningen mellan Strandagervej och Lundevangsvej i Hellerup i Köpenhamn, inte långt från Israels ambassad. Enligt Köpenhamnspolisen tros explosionerna ha orsakats av två handgranater.

Polisen bekräftar på en pressträff att explosionerna skedde omkring 100 meter från den israeliska ambassaden och säger att de orsakade skador på en annan byggnad i närheten. Än så länge är motivet oklart.

– Vi kan inte med säkerhet säga om ambassaden har varit målet eller inte. Vi utreder brett vad motivet för sprängningarna kan vara, säger Jens Jespersen polisinspektör vid Köpenhamnspolisen på en pressträff på onsdagseftermiddagen.

Enligt polisen har även den danska säkerhetspolisen PET involverats i ärendet.

Ingen skadades

Ingen person har skadats i explosionerna. På eftermiddagens pressträff meddelade Köpenhamnspolisen att tre svenskar som är mellan 15 och 20 år gamla har gripits misstänkta för dådet. Misstankarna rör i nuläget olaga vapeninnehav.

Den första svensken greps i närheten av brottsplatsen. De två andra, båda män, greps på ett tåg på centralstationen i Köpenhamn och förväntas ställas inför häktningsdomare under torsdagen.

Enligt polisen är det för tidigt att säga om männen agerat på egen hand eller på någon annans uppdrag, men just nu letar man inte efter fler gärningsmän.

Ett större område spärrades av kring brottsplatsen. Polisen skriver också på X att de fortsätter att arbeta med trygghetsskapande åtgärder under onsdagen.

Ambassaden: ”Chockade”

”Vi är chockade över explosionerna nära ambassaden tidigare idag. Vi har fullt förtroende för den danska polisen i deras hantering av ärendet och den fortsatta utredningen”, skriver Israels ambassad i Danmark på X.

Israels ambassad ligger enligt DR i ett område där flera länder har sina ambassader och konsulat, bland annat Rumänien, Thailand, Iran och Turkiet.

Under tisdagskvällen hördes smällar i närheten av Israels ambassad i Stockholm. Under onsdagen bekräftade polisen att skott avlossats mot ambassadbyggnaden. Enligt polisen i Köpenhamn utreder man om det finns kopplingar till explosionen i Sverige.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) uppger för TT att regeringen har etablerat kontakt med den danska regeringen.

Köpenhamnsborna berättar om nattens explosioner i Köpenhamn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Köpenhamnsborna känner – bor i området där det exploderade. Foto: Firas Razak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.