Två personer i mörk arbetsklädsel, står utomhus bland gröna växter. Ena personen håller i ett skjutvapen, och båda bär munskydd och handskar. Scenen utspelar sig i mörker, vilket ger en spännande och allvarlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Händelsen vid Israels ambassad i Stockholm på tisdagen var en skottlossning, vilka fynds som gjorts vill polisen inte kommentera, men en frilansfotograf tog bild på ett skjutvapen i närheten av ambassaden. Foto: Blåljusbilder

Polisen bekräftar: Skott mot Israels ambassad

Uppdaterad
Publicerad

Händelsen vid Israels ambassad i Stockholm på tisdagen var en skottlossning, bekräftar polisen. Ingen har ännu gripits.

– Det har gjorts fynd som bekräftar att det förekommit skottlossning, säger Rebecca Landberg, presstalesperson på Stockholmspolisen, till SVT.

Polisen vill däremot inte gå in på vilka fynd som gjorts, utan hänvisar till förundersökningssekretess.

En polisinsats inleddes vid 18-tiden på tisdagskvällen vid Israels ambassad på Strandvägen i Stockholm efter larm om en hög smäll.

Ärendet utreds som grovt vapenbrott, framkallande av fara för annan, grovt olaga hot och skadegörelse.

– Det är ett välbevakat område med kameraövervakning och det finns bra material från området för oss att gå igenom, säger Rebecca Landberg.

Säpo vill inte kommentera

Ett flertal säkerhetsåtgärder riktade mot utländska beskickningar och olika trossamfund har gjorts ”med anledning av omvärldsfaktorer”, skriver polisen i ett mejl till TT.

Om Säkerhetspolisen är inkopplad i ärendet vill presstalespersonen Gabriel Wernstedt inte gå in på, utan hänvisar till polisen som bedriver förundersökningen. Men generellt sett har polisen och Säpo en nära samverkan.

– Vi har en nära samverkan med polisen. Vi utbyter information och vi tar del av varandras underrättelser på olika sätt, säger han.

Strömmer: ”Allvarligt”

Under natten till onsdag skedde två explosioner ”i omedelbar närhet” till Israels ambassad i Köpenhamn. Dansk polis säger att det är för tidigt att säga om explosionerna kopplas till ambassaden.

– Jag ser allvarligt på skottlossningen mot Israels ambassad i Stockholm i går kväll, och på händelserna som rapporterats från Köpenhamn nu på morgonen”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en skriftlig kommentar, till TT.

Han säger att regeringen är i kontakt med polisen och har etablerat kontakt med den danska regeringen.

Mossad: Beställningsjobb

Sedan tidigare råder förhöjd säkerhet runt Israels ambassad och ökad polisiär närvaro med anledning av flera händelser tidigare i år.

I juni dömdes en 15-årig pojke för grovt vapenbrott sedan han den 16 maj gripits med en skarpladdad pistol i en taxi på väg till ambassaden. Kvällen därpå inträffade en skjutning vid ambassaden som polisen inte lyckades stoppa.

I januari kastades en handgranat mot ambassaden, utan att detonera.

Polisen och Säpo gick i maj ut med att organiserad brottslighet i Sverige kan kopplas till händelserna. De kriminella nätverken används av Iran för att utföra våldshandlingar mot exempelvis andra stater, enligt Säpo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.