Polisbilar står parkera med blinkande ljus på en nattlig gata, medan polispersonal omger en person som är klädd i skyddsdräkt. Den ena bilden visar en scen med flera poliser som arbetar på plats, och den andra visar en närmare vy av den person som leds bort av en polis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man har sett vad Israel är kapabla till” – hör Diamant Salihu om oron inom Foxtrot-nätverket efter dåden mot ambassaderna. Foto: TT/DR

Diamant Salihu: ”De oroar sig inte främst för polisen – utan underrättelsetjänsten i Israel”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter genomfördes explosionerna nära Israels ambassad i Köpenhamn på uppdrag av Foxtrot.

Två svenskar är häktade för dådet.

– Det kanske inte är främst dansk och svensk polis de oroar sig för, utan underrättelsetjänsten i Israel, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu.

Israels underrättelsetjänst Mossad har tidigare pekat ut Rawa Majid och Foxtrotnätverket för dåd som ska ha genomförts på uppdrag av Iran.

Det handlar bland annat om en handgranat som kastades in på Israels ambassadområde i Stockholm.

Svenska kriminella gäng kopplas till Iran

SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu säger att det finns uppgifter om att Rawa Majid rör sig fram och tillbaka mellan Irak och Iran.

– Flera uppgiftslämnare menar att priset han får betala för att kunna leva fritt och ha någon form av ”safe haven” i Iran, är att genom sitt breda nätverk kunna utföra dåd i Irans namn, säger Diamant Salihu i Aktuellt.

Diamant: Uppgifter om oro bland de gripna

Två unga svenskar har häktats misstänkta för att ha utfört explosioner nära Israels ambassad i Köpenhamn under natten mot onsdag.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter genomfördes dåden på uppdrag av Foxtrot-nätverket.

En av dem är även misstänkt för att vara inblandad i en skjutning mot Israels ambassad i Stockholm på tisdagen, enligt uppgifter till SVD och SVT Nyheter.

– Den informationen jag får, är att det absolut finns en oro för att de gripna personerna har bevis, som kan leda tillbaka till personer som finns i Foxtrot-sfären, säger Diamant Salihu.

Kan utgöra terrorbrott i Danmark

Köpenhamnspolisen utreder om explosionerna i Köpenhamn kan utgöra ett terrorbrott.

– Det kanske inte är främst dansk och svensk polis de oroar sig för, utan underrättelsetjänsten i Israel. Speciellt efter att man har sett vad de är kapabla till, säger Diamant Salihu.

Svenska Säpo har tidigare konstaterat att Iran använder sig av svenska gängkriminella för att utföra uppdrag åt landet, men utan att peka ut aktörer.

Kopplas till ambassaddåd i Sverige

Under fredagen bekräftar åklagaren Cecilia Holmbom för TT att dådet i Köpenhamn kan kopplas till dådet vid Israels ambassad i Sverige, som inträffade kvällen innan.

– Men jag kan inte säga vad det är för koppling, säger hon till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella gäng kopplas till Iran

Mer i ämnet